Eurovisie Songfestival

Haalt Duncan Laurence de finale van het Songfestival? Dit zijn vanavond zijn concurrenten

Duncan Laurence tijdens de repetities van het Songfestival. Beeld ANP
Duncan Laurence tijdens de repetities van het Songfestival.Beeld ANP

Vanavond staat de Nederlandse troef Duncan Laurence in de tweede halve finale van het 64ste Eurovisie Songfestival. Welke artiesten leggen hem het vuur aan de schenen? Trouw-journalist Isabel Baneke zag in Israël de repetities.

1. Armenië: Srbuk – Walking Out

Wauwza. Srbuk trekt de kijker met een ferme sjor de tweede halve finale in. De zangeres, die eigenlijk Srbuhi Sargsian heet, is pissig. Met flinke uithalen, armbeweging en vuurspuwers zingt ze over een geliefde die allerlei beloftes niet is nagekomen. ‘First you said you would die for me, but in the end I was the one bleeding all alone’.

De maat is vol, Srbuk is ‘Walking Out’. En dat doet ze vol overgave. Het publiek proeft haar frustratie, voelt mee met de pijn en woede van een vrouw die haar partner net iets te lang op zijn mooie blauwe ogen heeft geloofd. Zó graag wilde ze dat de relatie het zou redden, maar nu ziet ze dat ze naïef is geweest. Een sterke start, een sterke stem.

2. Ierland: Sarah McTernan – 22

Hé, daar hebben we Barbie! De Ierse Sarah McTernan neemt ons mee naar een bar uit de jaren vijftig. Een zwart-wit geblokte vloer, milkshakes met slagroom en hoge staarten met kuifjes. In een kokerrok met naveltop wipt ze vrolijk mee op de olijke baslijn van haar nummer ‘22’.

Hadden die knikkende knieën misschien ook met zenuwen te maken? Wie de opnames van de Ierse schone beluisterd op Spotify of YouTube, hoort een warme, hese stem, type Joss Stone. Maar tijdens de repetities leek er haast een andere artiest achter de microfoon te staan. Hopelijk vreest McTernan, die net als Duncan Laurence deelnam aan The Voice, minder voor de kijker dan de jury.

Grappig: in 2018 waagde McTernan ook al een poging tot deelname aan het Songfestival. Ze hoopte niet namens Ierland naar het Portugese Lissabon gestuurd te worden, maar door San Marino. Dat is zo klein, dat ook buitenlandse artiesten het land mogen representeren op het liedjesfestijn. Helaas helaas, San Marino koos destijds voor een andere vertegenwoordiger.

3. Moldavië: Anna Odobescu – Stay

De powerballad is vaste prik op het Songfestival. Anna Odobescu brengt de eerste van de avond. Gehuld in een bruidsjurk probeert ze haar geliefde met veel drama te overtuigen haar niet te verlaten.

Hmm, hoe is dit optreden in woorden te vangen? Wie geld op de Moldavische stemcoach heeft ingezet, heeft volgens de wedkantoren minder dan 1 procent kans zijn knaken terug te verdienen. Origineel zijn de visuals. Achter de artiest staat een kunstenares die met haar handen op een tafel tekeningen in een laagje zand maakt. Haar toeren zijn te volgen op het scherm. Maar wat doet die vogelkooi met een roos erin op de tafel?

4. Zwitserland: Luca Hänni – She Got Me

De 24-jarige Luca Hänni heeft (Justin) Bieberfever. Als volleerd artiest brengt de Zwitser met ‘She Got Me’ een feestnummer, met sterke opbouw, goeie beats en soepele dansmoves. De disco is geopend! Hänni brak in 2012 op 17-jarige leeftijd door bij het Duitse Idols. Zijn single ‘Don’t Think About Me’ belandde pardoes op nummer één in zowel Duitsland als Oostenrijk en Zwitserland, en ook zijn vier albums deden het goed.

Geinig: in 2017 was Hänni, die bijklust als model, kledingontwerper en bladenmaker, ook al bij het Songfestival. Hij besprak de puntentelling voor Zwitserland.

5. Letland: Carousel – That Night

In een witte jurk en getooid met een groene, ronde fedorahoed fluistert zangeres Sabine Žuga van de Letse indie-popband Carousel liefjes in uw oor. Drie muzikanten volgen de prachtige stem, op de achtergrond fonkelen lichtjes in een verder sober decor.

Inzending ‘That Night’ bungelt al tijden onderaan de lijstjes van de wedkantoren, maar dat is onterecht. Toegegeven, het dromerige nummer wordt op den duur een tikje saai, het blijft wat monotoon, maar het is een mooi liedje dat op smaakvolle wijze wordt gebracht.

6. Roemenië: Ester Peony – On a Sunday

Het spektakel van de Ester Peony is een potpourri van blikvangers. Een roodfluwelen fauteuil, dansers met oogmaskers, vleermuizen, de gevel van een Griekse tempel, regendruppels, onderwaterbeelden, bloemen. Wat is het verhaal dat de Roemeense wil vertellen?

‘On a Sunday’ gaat over het verbreken van een relatie. Net als de Armeense inzending Srbuk, lijkt Peony boos. Gehuld in een pikzwart pak met wit boordje, maakt ze met veel wilde handgebaren duidelijk dat de liefde voorbij is. Op een paar valse noten na is het een interessant lied, bepaald geen dertien-in-een-dozijn break-upnummer.

7. Denemarken: Leonora – Love is Forever

De liefde is mooi, de liefde is prachtig. Voormalig schaatskampioen Leonora heeft een simpel maar vrolijk liedje gemaakt. In ‘Love is Forever’ zingt de 20-jarige Deense zoet en zuiver. Slim: ze vermengt Engels met Deens, Duits en Frans. Scoren, die stemmen in het buitenland!

Ja, met de regenbogen, groene heuvels en zon met schapenwolken doet het optreden denken aan het decor van de Teletubbies, maar probeer het aanstekelijke nummer maar eens te weerstaan. Voor u het weet, beweegt u van links naar rechts mee met de schoolmeisjes en – jongens op die reusachtige stoel.

8. Zweden: John Lundvik – Too Late for Love

Zonder twijfel is John Lundvik vanavond de grootste concurrent voor Duncan Laurence. De Zweed, die dit jaar ook het strijdlied van het Verenigd Koninkrijk schreef, weet wat vakwerk is. Het is een artiest met ervaring, die zowel voor het huwelijk als de kroning van Koningin Victoria van Zweden liedjes componeerde.

‘Too Late for Love’ is een soulvol nummer, met een sterke opbouw en slim ingebouwde meeklapmomenten. Pats, plots staat Lundvik vol in een straal licht. Pats, daar verschijnen vier swingende gospelzangeressen om de warme solostem te vergezellen. Ook opvallend is het camerawerk. Lundvik weet wat flirten is. Laurence, maak je borst maar nat.

9. Oostenrijk: Paenda – Limits

Nou moe, wat is er met de kleding van de tweede halve finalisten aan de hand? Wassen ze alle pakjes samen misschien? Er lijken twee smaken te zijn: zwart of wit. Enkel Ierland en Noord-Macedonië hullen zich vanavond in kleur. En misschien Laurence, met zijn donkerblauwe broek en jasje.

Toch durft Paenda wel: haar korte lokken heeft ze paars geverfd. Minder spectaculair is ‘Limits’. Haar kwetsbare liedje mist een climax en lijkt net iets te hoog voor de Oostenrijkse.

10. Kroatië: Roko – The Dream

Roko ligt op de grond. Zijn gouden vleugels steken af tegen de roodoranje gloed van de vulkaan waarboven hij lijkt te zweven. Hij staat op, maar de natuur blijft hem achtervolgen. Bliksemschichten, wind, wolken en rook: drama! Daar zakken zijn twee dansers uit de lucht, zwiepend met hun vleugels als reddende engelen.

Met ‘The Dream’ breng Kroatië een Powerballad met hoofdletter P. Roko stort zijn hart volledig uit. Zodanig zelfs, dat zijn stem hier en daar wat zwabbert. Maar zijn overgave maakt veel goed. Nummer tien van vanavond is zo kitsch, dat je er bijna van gaat houden.

11. Malta: Michela - Chameleon

Nog een modetrend op het Songfestival: doorzichtig latex. Net als onder Tamta uit Cyprus, die dinsdag zong, moet Michela flink zweten met die plastic mouwen. Het 17-jarige meisje won op Malta het eerste seizoen van de ‘X Factor’ en timmert sindsdien succesvol aan de weg als popprinses.

Met ‘Chameleon’ doet ze die reputatie eer aan. Het is een echte songfestivalhit: fris, vrolijk, een tikje exotisch. Halverwege het nummer zingt u ‘Chame-chameleon, yalla, yalla, yalla’ gegarandeerd mee.

12. Litouwen: Jurij Veklenko – Run with the Lions

Net als de kleding – ja, ook Jurij Veklenko draagt vanavond zwart – zijn ook de decors vanavond minder spectaculair dan die van de eerste halve finale. Niks geen in de lucht zwiepende popprinsessen, vuurwerk of sm-kooien. De decors zijn overwegend sober, er staan krukken op het podium, op de achtergrond zorgen fonkelende lichten voor een ingetogen sfeer. Best jammer.

De inzending van Litouwen roept de kijker op zichzelf te zijn, een rondje te rennen met de leeuwen. Het is een nummer van nu, de computergeluidjes tieren welig. En daar is helemaal niks mis mee.

13. Rusland: Sergey Lazarev – Scream

Zelfs Rusland houdt het relatief sober dit jaar. Moederziel alleen betreedt Sergey Lazarev het podium. Het draait om het nummer, dat de doorgewinterde artiest prima brengt. Hij is een oudgediende op het Songfestival, in 2016 was Lazarev ook al een van de topfavorieten in Zweden.

‘Scream’ dynamisch, met allerhande climaxen en aanknopingspunten voor theater. Maar los van een sterrenregen grijpen de Russen die kansen niet. Gaaf: Lazarev wordt meermaals gekloond op een aantal langwerpige tv-schermen die achter hem staan, alsof hij zich in een spiegelpaleis bevindt.

14. Albanië: Jonida Maliqi - Ktheju tokës

Waar zou ‘Ktheju tokës’ over gaan? Vermoedelijk over een strijd in een mysterieuze, Middeleeuwse wereld. Jonida Maliqi is en zingt mooi. De dramatische stem en bewegingen van de Albanese, een social media koningin in haar moederland, worden kracht bij gezet door vlammenwerpers die vuur spuwen op de maat van de muziek.

15. Noorwegen: KEiiNO – Spirit in the Sky

Ha! Dit moeten finalisten zijn. Met ‘Spirit in the Sky’ heeft de Noorse groep KEiiNO en onderscheidend, aanstekend en krachtig lied gemaakt, een melodieuze mix van EDM (electronic dance music), zang en cultuur. Iedere artiest in dit trio draagt iets bij. Hoogtepunt: de momenten waarop de Sami-cultuur in Lapland wordt geëerd met door het chanten van ‘ooo, eloja’.

16. Nederland: Duncan Laurence – Arcade

Sssssh. Plots werd het doodstil in de perszaal. Daar was-ie dan, als zestiende aan de beurt, de topfavoriet van de 64ste editie van het Songfestival. Zou die druk hem nekken? Het antwoord is nee. Loepzuiver zong de Nederlandse Duncan Laurence zijn nummer ‘Arcade’. Vol gevoel, vol overgave.

Ook het decor is sober, op wat lasers tegen het einde van het optreden na. Alle aandacht gaat naar Laurence en zijn elektrische piano, naar het lied. Maar wat kwam daar ineens uit de lucht zakken? De beruchte lichtbol. Als een maan zakte de lamp richting de artiest, om na een handjevol seconden weer te verdwijnen. Na wat geworstel is het de Nederlandse delegatie toch gelukt: lichtbolgate is officieel passé.

Wellicht zijn we inmiddels wat gekleurd, maar als dit geen finalist is…?

17. Noord-Macedonië: Tamara Todevska - Proud

Hoera, kleur! In een azuurgroene japon van satijn wil Tamara Todevska uit het land met de nieuwe naam vrouwen meegeven trots op zichzelf te zijn. Opgesierd door portretten van moeders, kinderen en tienermeisjes, haalt ze flink uit. ‘Spread your wings and fly’. Oef.

18. Azerbeidzjan: Chingiz – Truth

Hekkensluiter vanavond is Chingiz met ‘Truth’. Het nummer is best lekker eigenlijk, maar niet superspannend. De act van Azerbeidzjan is dat wel. Twee bewegende robotarmen projecteren een hart op het – zwarte! – shirt van de zanger en ook de visuals zijn gaaf. Het refrein vormt een mooi slot van dit spoorboekje: ‘Shut up about it.’

Lees ook:

Duncan Laurence: ‘De race is nog niet gelopen’

Al maanden is hij topfavoriet, maar gaat de Nederlandse Songfestivaltroef de torenhoge verwachtingen waarmaken? Duncan Laurence, die donderdag in de tweede halve finale staat, durft er tijdens een interview in Tel Aviv nog niks over te zeggen.

Prinsessenjurken, BDSM-pakjes en valse noten: dit zijn de eerste finalisten van het Songfestival

De eerste songfestivalfinalisten zijn bekend. Tijdens de eerste halve finale op donderdagavond plaatsen zich al een paar kanshebbers voor de zege komende zaterdag: Australië, Tsjechië en onverwachts ook Belarus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden