'Haal 'negers met hun loftrompet' uit het Liedboek'

"Het lied gaat over een nieuwe wereld, waar de degenen die het meest zijn weggezet de beste plaats krijgen", vertelt PKN-voorzitter Karin van den Broeke.Beeld anp

Mogen kerkgangers nog zingen over 'negers met hun loftrompet'? Tom Mikkers, remonstrants predikant en tot voor kort landelijk secretaris van dit vrijzinnige kerkgenootschap, vindt van niet. Struikelblok is een zin uit het kerklied 'Jeruzalem, mijn vaderstad'.

Gerrit-Jan KleinJan

In één van de coupletten gaat het over 'de negers met hun loftrompet' en 'de joden met hun ster'. Mikkers vindt dat de strofe verwijderd moet worden uit het Liedboek, de bundel met psalmen en gezangen die gangbaar is in veel protestantse kerken. "Dit kan echt niet meer. Alsof we nog steeds verkondigen dat de neger verhoogd moet worden. Het is verhuld racisme."

De discussie over lied 737 uit de zangbundel is aangezwengeld door Willien van Wieringen, theoloog en dirigent van een kerkkoor in Zoetermeer. Van Wieringen stuitte op de tekst toen ze het lied onlangs dirigeerde. "Ik voelde gewoon schaamte. Het zijn beelden die echt niet meer kunnen", zegt ze. "Weg ermee."

Het lied werd decennia geleden geschreven door de dichter Willem Barnard en wordt sindsdien regelmatig gezongen in kerkdiensten. Dat de tekst ook in het Liedboek terecht is gekomen dat nog maar sinds 2013 in gebruik is, noemt Mikkers 'een pijnlijke vergissing'.

Beste bedoelingen
Inmiddels heeft ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) lucht gekregen van de kwestie. "Het woord neger, nee, dat kan echt niet meer", zegt PKN-voorzitter Karin van den Broeke. Schrappen is wat Van den Broeke betreft onverstandig. "Ik geef onmiddellijk toe dat het knarst, daarmee wijst het ons gelovigen juist ook op onze tekortkomingen." Volgens haar is het lied met de beste bedoelingen geschreven. "Het gaat over een nieuwe wereld, waar de degenen die het meest zijn weggezet de beste plaats krijgen. Ik gebruik het lied zelf ook. Maar dit couplet sla ik over."

Tom Mikkers: "Een aanklacht tegen slavernij en Holocaust dient vrij van racistische taal en beelden te zijn. Als je het niet meer laat zingen, haal het er dan gewoon uit. Dit is gewoon Kuifje in Afrika."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden