'Haal negers met hun loftrompet uit het Liedboek'

Mogen kerkgangers nog zingen over 'negers met hun loftrompet'? Tom Mikkers, remonstrants predikant en tot voor kort landelijk secretaris van dit vrijzinnige kerkgenootschap, vindt van niet. Struikelblok is een zin uit het kerklied 'Jeruzalem mijn vaderstad'.

In een van de coupletten gaat het over 'de negers met hun loftrompet' en 'de joden met hun ster'. Mikkers vindt dat de strofe verwijderd moet worden uit het Liedboek, de bundel met psalmen en gezangen die gangbaar is in veel protestantse kerken. "Dit kan echt niet meer. Alsof we nog steeds verkondigen dat de neger verhoogd moet worden. Het is verhuld racisme."

De discussie over lied 737 uit de bundel is aangezwengeld door Willien van Wieringen, theoloog en dirigent van een kerkkoor in Zoetermeer. Van Wieringen stuitte op de tekst toen ze het lied onlangs dirigeerde. "Ik voelde gewoon schaamte. Het zijn beelden die echt niet meer kunnen", zegt ze. "Weg ermee."

Het lied werd decennia geleden geschreven door dichter Willem Barnard en wordt regelmatig gezongen in kerkdiensten. Dat de tekst ook in het Liedboek terecht is gekomen dat nog maar sinds 2013 in gebruik is, noemt Mikkers 'een pijnlijke vergissing'.

Inmiddels heeft ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) lucht gekregen van de kwestie. "Het woord neger, nee, dat kan echt niet meer", zegt PKN-voorzitter Karin van den Broeke. Schrappen is wat Van den Broeke betreft onverstandig. "Ik geef onmiddellijk toe dat het knarst, daarmee wijst het ons gelovigen juist ook op onze tekortkomingen."

Volgens haar is het lied met de beste bedoelingen geschreven. "Het gaat over een nieuwe wereld, waar de degenen die het meest zijn weggezet de beste plaats krijgen. Ik gebruik het lied zelf ook. Maar dit couplet sla ik over."

De negers met hun loftrompet,

de joden met hun ster,

wie arm is, achteropgezet,

de vromen van oudsher,

van alle kanten komen zij

de lange lanen door,

het is een eindeloze rij,

de kinderen gaan voor.

Uit: 'Jeruzalem, mijn vaderstad'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden