Haal de krijgsmacht snel uit de gevarenzone

Er moet met spoed meer geld naar de krijgsmacht, vinden Julius Terpstra (CDJA) en Matthijs van de Burgwal (JOVD). Vooral ten behoeve van de digitale veiligheid.

De Nederlandse krijgsmacht glijdt steeds verder af. Enkele jaren geleden verkocht het ministerie van defensie de laatste tanks. En vorig jaar was de Koninklijke Marine niet in staat om Russische slagschepen in de Noordzee te onderscheppen; vanwege een gebrek aan schepen en vliegtuigen werd uiteindelijk de kustwacht ingeschakeld om een kijkje te gaan nemen. Gênant dat het kabinet veiligheid zo onderschat.

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp luidde vorige week de noodklok. "De Nederlandse krijgsmacht balanceert op het randje van de afgrond", stelde onze hoogste militair terecht. De bezuinigingen van de afgelopen decennia hebben een veel te zware wissel getrokken op de krijgsmacht. De krijgsmacht heeft zoveel klappen moeten opvangen dat het nauwelijks nog kan voldoen aan zijn grondwettelijke taak.

Ondertussen woeden er hevige conflicten aan de randen van ons continent. De barbaren van IS naderen de grens van Navo-bondgenoot Turkije en de Russische beer gromt agressief richting het Westen. Het is de vraag of wij onszelf en onze bondgenoten nog kunnen beschermen tegen deze gevaren. Laat staan de internationale rechtsorde handhaven.

Navo-norm

Ondanks alle brandhaarden bezuinigen wij consequent op onze nationale premie voor vrijheid en veiligheid. Al jaren slagen we er niet in te voldoen aan de Navo-norm voor het defensiebudget: 2 procent van het bruto binnenlands product. De 375 miljoen extra uitgaven aan Defensie die voor 2016 worden verwacht, zijn niet meer dan een doekje voor het bloeden. Ter vergelijking: op een totale rijksbegroting van 467 miljard is die 375 miljoen een peuleschilletje.

In navolging van de zalmnorm en balkenendenorm is het daarom nu tijd voor een hennisnorm: een nieuwe begrotingsnorm waarbij iedere structurele meevaller wordt gebruikt om te investeren in onze krijgsmacht. Alleen op deze manier kan Nederland zijn krijgsmacht snel weer op orde krijgen. Deze strikte hennisnorm moet gelden tot ons land weer voldoet aan de Navo-norm voor defensie-uitgaven.

Behalve meer geld voor de krijgsmacht moet er ook een toekomstvisie komen op de besteding daarvan. In Den Haag ontbreekt het antwoord op de vraag hoe dit extra budget voor de krijgsmacht te besteden. Minister Hennis had onlangs geen antwoord op vragen van Kamerlid Van der Staaij (SGP) over de toekomstvisie van dit kabinet op de krijgsmacht. Ook de politieke partijen zijn er onderling nog niet uit en hebben verschillende wensen: de VVD focust graag op special forces, het CDA wil defensie inzetten in de bestrijding van drugshandel en de PvdA droomt van een civiel Europees leger. De politiek en het ministerie moeten hard aan de slag met een goed verhaal voor Defensie.

We geven graag een voorzet. In de wirwar aan standpunten ontbreekt te vaak de digitale weerbaarheid. Het is essentieel om spoedig volop extra te investeren in cybersecurity. In een wereld die steeds digitaler wordt, lijkt Nederland in toenemende mate het slachtoffer te worden van cyberaanvallen. De DDOS-aanvallen op verschillende banken en DigiD-gegevens zijn aan de orde van de dag en raken ons allemaal.

Ook terreurorganisaties, zoals IS, maken in toenemende mate gebruik van het internet. Aanvallen van zogenaamde 'non-states' via internet zullen fors toenemen, en verdienen extra geld en meer focus. Met de hennis-norm en meer oog voor digitale weerbaarheid halen we Defensie weer uit het defensief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden