'Haaksbergen slaapt, wij sprenkelen het ijs'

Heeft Noordlaren de ijsbaan eerder klaar dan Haaksbergen? De gebruikelijke strijd om de eerste marathon op natuurijs is in volle gang.

Toen hij als kraanmachinist solliciteerde zei Gezinus van Iren: „Ik heb één hobby en dat is ijs.” Daarom kan hij nu een paar dagen vrij krijgen. IJsvereniging De Hondsrug in het Groningse Noordlaren heeft hem nodig. Van Iren is er ijsmeester en de vloer moet klaar voor, hopelijk, de eerste marathon op natuurijs.

Een paar bestuursleden van De Hondsrug – boeren – zijn naar een landbouwbeurs, zegt Van Iren, en twee zitten in tv-programma ’De Wereld Draait Door’. Van Iren moet het deze woensdagavond doen met één ander bestuurslid, een makelaar. Even nog naar huis om te eten en de paarden te voeren, en dan de hele nacht rondjes rijden met een giertank die water op de ijsbaan sprenkelt.

Twee centimeter is het ijs nu, net als in Haaksbergen, de belangrijkste concurrent die sinds 2007 de eerste marathon wist binnen te slepen. Voor de marathon verlangt de KNSB een vloer van tenminste vier centimeter. Zaterdag om tien uur kan er geschaatst worden, verwachten ze in Noordlaren. Maar uit Haaksbergen zijn berichten gekomen dat ze daar vandaag, of anders morgen, al zo ver zijn.

Noordlaren was vorig jaar tweede, op Oudejaarsdag. Het geeft niet, als dat nu weer zo is, zegt Van Iren. „Het is niet zo dat ons dat ontiegelijk pijn doet.” De club stelde deze week voor af te stappen van de zenuwslopende traditionele nek-aan-nekrace. Eerst ging die tussen Noordlaren en Veenoord, Haaksbergen is daar bij gekomen. Het Hondsrugbestuur stelt voor samen een driedaagse marathon te houden.

„Wij proberen de kou uit de lucht te halen, iedereen maakt elkaar het hoofd gek”, vindt Van Iren. Dat klinkt koel en redelijk, maar onderhuids schemert bij de Groningers het eergevoel door. Noordlaren aast wel degelijk op de primeur. Die zet het dorp toch mooi op de kaart.

„Haaksbergen kruipt ’s nachts in bed, wij zijn aan het werk”, vertelt de ijsmeester. Beide verenigingen hebben een skeelerbaan als ondergrond, in Haaksbergen zetten ze die in één keer onder water, in Noordlaren is de baan niet waterpas, waardoor het water er laagje voor laagje op moet worden gebracht.

Buiten pakken kinderen die het ijs al op mochten hun schaatsen in om ruim baan te maken voor de giertank. In het clubhok drinkt Van Iren een berenburger met bestuurslid Jan Adams van ijsvereniging Kropswolde. De heren filosoferen over een gezamenlijk te organiseren marathon op het Zuidlaardermeer als de strenge vorst aanhoudt.

Voor ’s nachts is een dik pak sneeuw aangekondigd. De pest voor een ijsvloer, maar Noordlaren zal er minder onder lijden dan Haaksbergen. De baan in Noordlaren kan al geveegd worden, in Haaksbergen zakken de vegers nog door het ijs, doordat nog niet al het opgebrachte water bevroren is. Adams: „Of ze moeten het blazen, maar dan hebben ze wel een hele grote blazer nodig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden