Haai Caribisch gebied straks beter beschermd

JOOP BOUMA

Het gaat slecht met de haaien, ooit de heersers van de zee. Maar in het Caribisch gebied krijgen ze binnenkort een betere bescherming. Op aandringen van Nederland hebben afgevaardigden uit veertien Caribische landen afgesproken dat acht haaiensoorten voortaan vallen onder het zogeheten SPAW-protocol, een grensoverschrijdend verdrag voor natuurbescherming in de Cariben.

Uit studies blijkt dat het aantal haaien wereldwijd fors afneemt. Geschat wordt dat een kwart van de haaien en roggen met uitsterven wordt bedreigd, hoofdzakelijk door overbevissing en het verdwijnen van leefgebieden als koraalriffen en mangrovebossen.

Nederland heeft nu acht soorten haaien voorgedragen voor de beschermde soortenlijst: drie soorten hamerhaaien, de walvishaai, de oceanische witpunthaai, de zaagvis en twee soorten mantaroggen. In februari wordt de lijst definitief vastgesteld. Tot nu toe waren er geen haaien en roggen in het protocol opgenomen.

Nederland vertegenwoordigde de Caribische eilanden Saba, St. Eustatius en Bonaire. "Wij zijn verheugd dat ons voorstel op steun kon rekenen", zei Paul Hoetjes, coördinator natuurbeleid in Caribisch Nederland van het ministerie van economische zaken. "Een jaar geleden hebben wij het Yarari-reservaat voor haaien en walvissen in de wateren van Bonaire en Saba ingesteld. De bescherming van haaien in het hele Caribisch gebied is de volgende stap."

Ook Irene Kingma is blij met de stap, als directeur van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging, die opkomt voor de belangen van kraakbeenvissen. "Het is fantastisch dat we een rol hebben kunnen spelen bij grensoverschrijdend beheer en hard op weg zijn om haaien in het héle Caribische gebied de bescherming te geven die ze verdienen.''

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden