Haagse wethouder mist steun in strijd tegen illegale verhuur

door Bart Zuidervaart

Huisjesmelkers maken de wethouder chagrijnig. En van de passiviteit van het Rijk wordt hij boos. De strijd tegen malafide huiseigenaren is nog lang niet gestreden.

Ruim twee jaar vecht de Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA, wonen) nu tegen de illegale woningverhuur in zijn stad. Hele wijken worden doorgelicht. Het handhavingsteam van de gemeente bezoekt jaarlijks enkele duizenden woningen. Bij vermoeden van hypotheekfraude worden de geldverstrekkers ingelicht. En zo mogelijk gaat het Openbaar Ministerie in Den Haag over tot vervolging van de malafide huiseigenaar.

De intensieve samenwerking tussen de partijen werpt haar vruchten af, vertelt Norder in zijn werkkamer op het stadhuis. Maar tevreden? Nee.

„Huisjesmelkers maken me woedend. Ze kopen een pandje, stoppen die vol met matrassen en Oost-Europeanen. De panden zijn brandgevaarlijk, de overlast voor de buurt is enorm. Het is een van de voornaamste redenen waarom mensen vertrekken uit de buurt.”

En ondanks de inzet van de gemeente wordt de huisjesmelkerij niet minder. Want het Rijk werkt niet mee, vindt de wethouder. „We zijn erg bezig het probleem op lokaal en regionaal niveau te aan te pakken, met politie en het OM. Met de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken en de Nederlandse Vereniging van Banken slaan we de financiële pijlers weg onder de hypotheekfraude van huisjesmelkers. Maar op nationaal niveau hebben we meer steun nodig.”

Norder heeft flinke kritiek op het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) dat volgens hem niet aan de wettelijke verplichting voldoet om de huisvesting van buitenlandse arbeiders te controleren. De cijfers die de gemeente na lang aandringen van het CWI in Den Haag ontving, wijzen op de noodzaak daarvan.

Den Haag wil het net rond huisjesmelkers verder sluiten. Daarom voegt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) zich nu bij het bestaande convenant tussen gemeente, politie en de hypotheekverstrekkers. Het WEW leed vorig jaar 25 miljoen euro schade doordat malafide huiseigenaren misbruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie, die het fonds verstrekt. Volgens directeur Karel Schiffer loopt de schade elk jaar verder op.

Een probleem voor Den Haag blijft volgens Norder een crimineel netwerk van taxateurs dat huisjesmelkers helpt hypotheekfraude te plegen (zie kader). „Iedereen kan een naamplaatje met ’taxateur’ laten maken”, vertelt Norder. „Het is geen beschermde beroepsgroep. Ook daar moet het Rijk werk van maken.”

Met name Den Haag en Rotterdam zijn slachtoffer van huisjesmelkerij, doordat deze steden relatief veel particuliere huiseigenaren hebben. In andere grote steden zijn meer woningbouwcorporaties actief. Norder wil dat het Rijk afspraken met die corporaties maakt om werknemers uit Oost-Europa te huisvesten. „Maar voorlopig komt er nauwelijks actie van het Rijk”, aldus de wethouder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden