Haagse scholen zitten elkaar nog steeds dwars

Het was altijd een chaos, in de maanden dat leerlingen zich aanmeldden voor een van de middelbare scholen in Den Haag. Afspraken tussen de scholen moesten daar een eind aan maken. Dat lijkt gelukt te zijn. Deels althans, want nog steeds houden niet alle scholen zich eraan.

De Haagse scholen hanteren sinds een aantal jaren een gezamenlijke procedure. Die houdt in dat ouders hun kind nog maar op één school mogen inschrijven, in vaste aanmeldperiodes. Is een school vol, dan wordt er geloot. Uitgelote kinderen moeten zich daarna snel elders inschrijven; zij worden geplaatst op volgorde van aanmelding.

Zo'n zeventig procent van de scholen in het voortgezet onderwijs is tevreden over de gang van zaken, blijkt uit een evaluatie die deze week openbaar werd. Het komt niet meer voor dat scholen de helft van hun aspirant-brugklassers zien verdwijnen, omdat die zich ook elders aangemeld hebben. Ook ouders weten beter waar ze aan toe zijn.

De scholen hebben nog steeds veel vrijheid voor eigen beleid. Zij mogen bijvoorbeeld bepaalde groepen brugklassers voorrang geven, buiten de loting om. Zo zijn er scholen die kinderen van bepaalde basisscholen automatisch toelaten. En het christelijk gymnasium Sorghvliet reserveert tien plaatsen voor allochtonen uit achterstandswijken. "Wij zijn een nogal witte school", verklaart rector Hans Rookmaker. "Het zou jammer zijn als die enkele allochtoon die zich hier meldt, uitgeloot wordt."

Maar niet iedereen houdt zich aan de regels, zeggen woordvoerders van verschillende scholen. Sommige scholen schrijven leerlingen al in voordat de aanmeldperiode verstreken is, anderen zijn juist te laat met inschrijven. "Vervelend", vindt Rookmaker, "want ouders zijn gebaat bij eenduidigheid."

Een van de regels houdt in dat scholen leerlingen al voorlopig moeten inschrijven voordat hun citoscore bekend is. Sommige scholen vinden dat hinderlijk. "Die wachten dus toch die cito-uitslagen af en pikken de beste leerlingen eruit", zegt de brugklascoördinator van christelijk college De Populier.

Een andere bron van wrijving is het feit dat het toelatingsbeleid van de ene school rechtstreeks gevolgen heeft voor de andere. Er zijn bijvoorbeeld scholen die ervoor kiezen om voorrang te geven aan kinderen van basisscholen uit hun eigen buurt. Maar als die buurt overwegend wit is, blijft de middelbare school dat ook. Moet zo'n school loten, dan maken allochtone kinderen minder kans om er toegelaten te worden. Die worden dus vaker verwezen naar een andere school. De Populier merkt de gevolgen, zegt de brugklascoördinator. "Als wij niets doen", voorspelt zij, "dan zijn wij over een aantal jaren een zwarte school."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden