Haagse regels frustreren gentech

Grensverleggend biotechnologisch onderzoek wordt nodeloos gefrustreerd door overheidsbemoeienis. Na dertig jaar ervaring moeten de regels op de schop.

Die oproep deden diverse prominente wetenschappers op het dertig jarig jubileum de Commissie Genetische Modificatie (Cogem), die de overheid adviseert over de risico’s van gentech. Volgens biotechnoloog Hoekstra, tevens directeur van de Koninklijke academie van Wetenschappen, zijn de risico’s op basis van de snel toenemende kennis over biotechnologie steeds beter in te schatten. Die ontwikkeling is evenwel volledig voorbij gegaan gaan de overheidsregels voor innovatief biotechnologisch onderzoek. Die regels zijn vooral het product van dertig jaar discussie, waarbij het voorzorgsprincipe leidinggevend was. In de praktijk betekent dat nodeloos oponthoud voor grensverleggend onderzoek.

Nog feller in zijn kritiek is prof. Borst van het Nederlands Kankerinstituut. ,,Snelle klinische trails kunnen we niet uitvoeren.” Wie een gentherapie ontwikkelt, moet zich volgens Borst door een woud aan regels heen worstelen. ,,Je moet je project voordragen aan VROM, maar ook de inspectie voor de gezondheidszorg en de CCMO, de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek.” Volgens Borst staat hierdoor het gezamenlijk internationaal kankeronderzoek onder druk. ,,Denemarken, Duitsland, Zweden, Engeland, overal kan het eenvoudiger.”

Borst is somber over de mogelijkheden om de regelzucht te temperen. Dat vereist politieke moed. ,,En die ontbreekt in Den Haag.” Veel regels zijn volgens de kankeronderzoeker het product van grove misvattingen. ,,De vrees bijvoorbeeld dat een ziekmakend micro-organisme bij onderzoek kan vrijkomen. De enige die bij gentherapie risico loopt is de patiënt.”

Cogem-voorzitter Zoeteman erkent dat de regels na dertig jaar evaluatie behoeven. Vrom werkt al aan versimpeling, maar is met handen en voeten gebonden aan Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden