Haagse raad stemt na veel gesteggel in met Legoland Scheveningen

Lego in een speciaal 'Legohuis' in Kopenhagen, vergelijkbaar met het project dat in Scheveningen wordt opgezet.  Beeld EPA
Lego in een speciaal 'Legohuis' in Kopenhagen, vergelijkbaar met het project dat in Scheveningen wordt opgezet.Beeld EPA

Het was kantje boord, maar er komt een Lego Discovery Centre in Scheveningen. De gemeenteraad van Den Haag stemde gisteravond na heel veel overleg in met het plan van de VVD en het CDA om de hal vol Lego naar de badplaats te halen. Omroep West spreekt van een bewogen vergadering, die urenlang duurde.

De gemeenteraad viel namelijk uiteen in diverse blokken, waarbij de kritiek van coalitiepartner PvdA over de financiële onderbouwing van het ‘schots en scheve’ idee het felst was. De gemeente wil zestien miljoen euro uitgeven aan het project, maar dat komt volgens wethouder Boudewijn Revis (VVD) via een erfpachtconstructie weer terug bij de gemeente. Revis vond het een te begrijpen plan, maar volgens raadslid Bülent Ayding was het ‘houtje-touwtje werk vol vage financiële constructies’.

Ook fractieleider Peter Bos van de Haagse Stadspartij was het volgens de omroep helemaal niet eens met de in zijn ogen wankele financiële constructie voor de kleurrijke attractie die naast het Kurhaus moet komen. Hij sprak de ‘diepste afkeur’ uit over een ‘gênante’ vertoning.

Omdat de coalitiepartijen afhaakten, zochten de indieners van het plan achter de schermen hun heil bij oppositiepartijen PVV en Partij de Mos. Daarna ontstond weer ophef over de toezeggingen die partijen kregen als ze het plan zouden steunen. Als de PVV een voorstel zou indienen voor gratis kaartjes voor 65-plussers, zou de VVD hen steunen.

Met de steun van die partijen kreeg het voorstel uiteindelijk toch een meerderheid in de raad. Het Legocentrum, zoals het officieel heet, komt in het oude onderkomen van thermencentrum Vitalizee. Twee casino's moeten daarvoor verhuizen. Eerder zei Revis in Trouw dat die plek een 'lelijke plek is met viezigheid en troep' is. "Er staat een bordje dat in de richting van het strand wijst. Dat is precies het probleem. Je staat daar twintig meter van het strand, maar hebt geen idee waar het is."

Het wordt de vierde vestiging van Legoland in Europa. Hoogtepunt van de nieuwe attractie zijn hoogstwaarschijnlijk de bakken vol Lego, waar bezoekers zelf mee kunnen spelen. De gemeente hoopt op 350.000 bezoekers. Dat kan weer leiden tot 45 tot 65 nieuwe banen, en zo’n tien miljoen euro aan extra inkomsten voor de stad. In 2019 moet het opengaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden