Haagse raad neemt laatste twijfel over Spuiforum weg

De kogel is door de kerk: het Spuiforum in Den Haag gaat definitief door. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft gisternacht ingestemd met het bestemmingsplan voor de nieuwbouw van het cultuurpaleis waar het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium moeten worden gehuisvest. De laatste hobbel voor het bouwproject ter waarde van 181 miljoen euro is genomen.

PvdA-raadslid en kandidaat-lijsttrekker Gerard Verspuij stemde als enige coalitielid tegen. De rest van de coalitie van de PvdA, VVD, D66 en het CDA stemde voor. De elf oppositiepartijen stemden allemaal tegen. Plus Verspuij telde het aantal tegenstemmen 21 zetels, de voorstemmen 24 zetels. De oppositie diende ook nog een motie van wantrouwen in tegen wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling), maar ook die haalde geen meerderheid. Verspuij steunde die motie overigens niet.

Het Spuiforum zorgde voor veel onrust. Bij de leden van de PvdA en D66 was sprake van verdeeldheid.

Hoewel de meerderheid heeft gesproken, is de strijd rondom het cultuurpaleis binnen de PvdA nog niet voorbij. Donderdag wordt de uitslag bekendgemaakt van de lijsttrekkersverkiezingen. De kandidaat-lijsttrekkers wethouder Rabin Baldewsingh en de twee raadsleden Jos de Jong en Marieke Bolle zijn voor het Spuiforum.

Het dissidente raadslid Verspuij spreekt zich ook in zijn lijsttrekkerscampagne openlijk uit tegen het cultuurpaleis. "Wanneer ik lijsttrekker en fractievoorzitter ben van de Haagse PvdA-fractie, zal ik er alles aan doen om het besluit om het Spuiforum te bouwen, terug te draaien."

(TROUW)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden