Haagse PVV: weinig geregeld, maar wel informele invloed

De Partij voor de Vrijheid (PVV) is de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad van Den Haag. De fractie, geleid door Machiel de Graaf, begon met acht zetels, maar verloor er drie door afsplitsingen. Arnoud van Doorn werd moslim en sloot zich aan bij de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE), Richard de Mos begon zijn eigen Groep De Mos/Ouderenpartij, en Paul ter Linden vertrok en richtte de Groep Ter Linden op. Ook met de huidige vijf zetels is de PVV de grootste tegenstander van de coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA gebleven.

Maar hebben ze invloed? Kwantitatief gezien niet, want in de afgelopen vier jaar zijn slechts zeven PVV-moties door de raad aangenomen. Kwalitatief heeft de PVV wel invloed. De als gezapig en braaf bekendstaande Haagse gemeenteraad werd opgeschud met de komst van de rechtse partij.

De PVV werkte als een vliegwiel: andere fracties werden feller in hun standpunten, en voor de collegepartijen werd het moeilijker om de rust te bewaren. Bestuurders en ambtenaren houden bij het maken van beleid rekening met de PVV. Ze vragen zich geregeld af of iets wel 'PVV-proof' is.

In de peilingen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gaat de PVV aan kop, gevolgd door de PvdA, VVD en D66. Of de 'Hagenaars, Hagenezen en Scheveningers' - zoals de PVV de Haagse burgers consequent noemt - uiteindelijk stemmen op de PVV-lijst die nu wordt aangevoerd door Léon de Jong is nog niet gezegd. Ter rechterzijde heeft de partij concurrentie van Groep De Mos/Ouderenpartij en de VVD. En er is de tegenstand van PvdA, D66, GroenLinks, Haagse Stads Partij en de twee islamitische partijen (PvdE en de Islam Democraten).

De proteststem in de Hofstad lijkt in splinters terecht te komen bij Groep De Mos/Ouderenpartij, PvdE, Islam Democraten, Haagse Stads Partij en de PVV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden