Haagse PVV niet op zoek naar vrienden

PVV-fractievoorzitter Machiel de Graaf. Beeld ANP
PVV-fractievoorzitter Machiel de Graaf.Beeld ANP

De oppositiepartij heeft geheel een eigen agenda en bedelft het stadsbestuur onder vragen en kansloze moties.

En weer stond de PVV moederziel alleen in de gemeenteraad van Den Haag. Geen enkele partij steunde donderdagavond de motie van wantrouwen tegen burgemeester Jozias van Aartsen.

De PVV verwijt gemeente en politie dat er laks is opgetreden tegen 'allochtone kinderen en jongeren' die in de Haagse wijk Laak een homostel zouden hebben weggepest. De burgemeester heeft bovendien het nieuwe woonadres van deze mensen laten lekken naar de pers, zegt de partij. Van Aartsen reageerde eergisteren furieus op de 'zeer zware beschuldigingen'. Hij vind het 'onacceptabel' dat de PVV de politie in diskrediet heeft gebracht.

Andere partijen bestempelden de PVV-motie als 'schaamteloos', 'walgelijk' en 'bespottelijk'. PVV-fractievoorzitter Machiel de Graaf zei dat zijn actie was bedoeld als 'signaal naar de stad'. "Wij komen op voor de veiligheid van de Hagenaars."

Het is anderhalf jaar geleden dat de PVV met veel kabaal zijn intrek nam in het stadhuis van Den Haag. De verkiezingen in maart 2010 hadden de partij acht zetels opgeleverd. Alleen de PvdA kreeg meer stemmen. De PVV belandde in de oppositie; volgens andere fracties viel met de partij niet te onderhandelen over de anti-islam-standpunten.

Sindsdien beukt de PVV onophoudelijk tegen het in hun ogen zo verfoeide politieke establishment. Het college (PvdA, VVD, CDA en D66) kreeg al enkele honderden schriftelijke vragen te verwerken. In totaal diende de PVV 128 moties in, meldt de griffie van de gemeenteraad. Verworpen: 116. Aangehouden: 5. Ingetrokken: 4. Aangenomen: 3. Deze betroffen het realiseren van 'schooltuineducatie' voor scholieren, het verhogen van de maximumsnelheid in de Hubertustunnel en betere bewegwijzering in het centrum.

Een nieuwe partij in de raad kan verfrissend zijn, vindt fractieleider Boudewijn Revis van de VVD (zeven zetels). "Het probleem is dat de PVV moeite heeft om effectief te zijn. Er komt een batterij aan moties, maar er is zelden een meerderheid voor te vinden." Fractievoorzitter Ingrid Gyömörei (SP, twee zetels) zegt 'moeite te hebben met het makkelijke geroep' van de PVV. "Die kansloze motie van wantrouwen voor de burgemeester is daar een extreem voorbeeld van. Het bewuste homostel is niet gediend bij dit circus." Volgens D66-fractieleider Rachid Guernaoui (zes zetels) bedrijft de PVV 'populistische en opportunistische politiek'. "Die partij is niet op zoek naar samenwerking. De PVV blijft bijna altijd met lege handen achter. Dat interesseert ze totaal niet."

De tactiek van Machiel de Graaf lijkt op de tactiek van Geert Wilders. Samenwerking met anderen is geen doel op zich; de PVV bezigt, zowel in de Haagse raad als in de Tweede Kamer, vooral de eigen standpunten. Compromissen zijn zeldzaam, zeggen raadsleden. Voor de PVV lijken verkiezingsuitslagen belangrijker dan gesteunde moties.

Wie de vele schriftelijke vragen van de PVV op een rij zet, ziet precies waar de prioriteiten van de partij liggen. De PVV komt op voor Scheveningen, ouderen, de middenstand en ADO Den Haag. Veiligheid is belangrijk, net als leefbaarheid in de wijken. De partij ageert tegen de 'klimaathysterie' en cultuur- en welzijnssubsidies. Opvallend weinig vragen zijn islam-gerelateerd.

De SP en D66 vinden de PVV onbetrouwbaar. Zowel Gyömörei als Guernaoui wijst op de discussie over de toekomst van het openbaar vervoer in de stad. De PVV-raadsfractie was altijd tegen openbare aanbesteding ten faveure van de HTM, een typisch Haags bedrijf. Toch stemde de partij vóór. Reden: de landelijke PVV heeft in het gedoogakkoord de openbare aanbesteding vastgelegd. "Er werd als een blad aan een boom gedraaid", zegt D66'er Guernaoui. "Zeer teleurstellend. Je bent gekozen door de burgers van Den Haag. Dan moet je hun belangen dienen."

Er klinkt niet alleen kritiek. Diverse partijen roemen fractievoorzitter Machiel de Graaf. Met zijn voorganger Sietse Fritsma viel niet samen te werken, zegt SP'er Gyömörei. "Dat was een bange, gespannen man." Fritsma stapte eind 2010 uit de raad vanwege zijn werk in de Tweede Kamer. Wilders had de raad al eerder verlaten. Volgens VVD'er Revis is De Graaf beter benaderbaar dan Fritsma. "Hij toont meer interesse in andere standpunten." Gyömörei zegt: "Deze fractieleider heeft humor en zelfspot." Dat leidt er mede toe, zegt ze, dat de PVV niet langer 'botweg wordt genegeerd'. "Vlak na de verkiezingen lag er echt een soort cordon sanitaire om de partij. Daar wilde niemand zaken mee doen." De drie aangenomen PVV-moties stammen allen uit het De Graaf-tijdperk.

De PVV-leider had geen tijd voor een reactie.

20 september 2011 Heeft u de bereidheid om actief ondernemers te werven om Den Haag naar Berlijns voorbeeld de eerste echte seniorendisco van Nederland te laten krijgen?

30 augustus 2011 Naar aanleiding van een ijsverkoper die moet verhuizen: Bent u met de PVV eens, dat deze gang van zaken verdacht veel lijkt op een scene uit de maffiafilm 'The Godfather', ook wel bekend als 'I'm gonna make him an offer he can't refuse'? Zo neen, waarom niet?

23 augustus 2011 Naar aanleiding van berichten over overlastgevende Polen: Deelt u de mening van de PVV dat Den Haag, dat al gebukt gaat onder straatterreur, er niet nog een probleemgroep bij kan hebben? Zo nee, waarom niet?

24 mei 2011 Naar aanleiding van een 'multicultureel dictee': Wat is het doel, anders dan een laatste poging om de falende linkse multiculturele geloofsbelijdenis door de kelen van weerloze kinderen te stampen, van het dictee en wat zijn de kosten?

Schriftelijke PVV-vragen aan het stadsbestuur

3 december 2010 Na het wegsturen van een islamitische schooljuf op een protestants-christelijke school: Waarom draagt wethouder Van Engelshoven zelf geen hoofddoek?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden