Haagse politie verrast Winkeliers woedend over laks optreden tegen plunderaars

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - Uiteindelijk wil de commissaris het wel toegeven. “Ja, we zijn verrast door de gekte van die zogenaamde voetbalsupporters.” Wat triest zitten ze achter de tafel op de inderhaast belegde persconferentie: burgemeester Havermans, hoofdofficier van justitie Blok en plaatsvervangend korpschef Van de Vin. De klaagzangen van de woedende Haagse middenstanders klinken nog na in hun oren.

Maandagavond liep het na de voetbalwedstrijd Nederland-Ierland geheel uit de hand in de Haagse binnenstad. Naar schatting 1500 jongeren verzamelen zich rond acht uur op de Grote Markt, waar de terrassen vol zitten met nagenietende Oranjesupporters. De jongeren komen niet alleen uit de cafés, maar uit heel de stad. Op afspraak. Het gerucht ging dat de binnenstad geheel 'verbouwd' zou worden, als Nederland de wedstrijd zou verliezen.

Een groep van rond 200 man, volgens commissaris Van de Vin van licht beschonken tot volslagen laveloos, sleept een oranje sloopauto het plein op en steekt het wrak in de brand. Het sein om te beginnen met ruiten ingooien en het plunderen van winkels. Surveillerende agenten worden door de overmacht weggejaagd en vluchten bureau Jan Hendrikstraat binnen. Terwijl omliggende winkels worden geplunderd wordt het bureau door tientallen jongeren belegerd.

“We hebben toen direct om assistentie van de mobiele eenheid gevraagd en die was er binnen vijf minuten,” zegt commissaris Van de Vin. De winkeliers uit de omgeving weten beter. De Kijkshop op de Prinsegracht wordt drie kwartier lang leeggeplunderd voordat de ME verschijnt. Hetzelfde lot ondergaat een aantal andere winkels, waarbij sportzaken en winkels in muziekinstrumenten populair zijn. Sommige plunderaars rijden hun auto voor en laden die op hun gemak vol.

Het duurt circa 50 minuten voordat de mobiele eenheid bij de brandhaard Grote Markt verschijnt. Omstanders begrijpen er niets van, het politiebureau ligt op honderd meter afstand. Als de agenten uiteindelijk als mosterd na de maaltijd het plein schoonvegen, moeten ook veel onschuldige voorbijgangers rennen voor hun leven door de smalle straatjes van de binnenstad. Er vallen veel licht gewonden, onder wie drie agenten.

De middenstanders zijn de volgende dag woedend op de politie, die veel te lang zou hebben gewacht met ingrijpen. De chaos in de binnenstad is groot: van tientallen winkels zijn de ruiten ingegooid en is de inhoud weggeroofd. De schade loopt in de tonnen.

“Er is inderdaad een gat gevallen tussen het eerste optreden van de ME, waarbij relschoppers uit de Jan Hendrikstraat werden gejaagd, en het optreden op de Grote Markt”, geeft Van de Vin toe. Hij kan niet uitleggen waarom het 'gat' zo groot was, waarom zo lang gewacht is met het ingrijpen bij de ernstigste rellen.

Het komt de commissaris maar moeilijk over de lippen dat de politie de toestand heeft onderschat. “Na Nederland-Marokko deden zich al licht schermutselingen voor dus we waren voorbereid. We hadden 150 man extra en een peleton ME achter de hand. Veel meer kan je niet doen, het is triest dat een aantal gekken toch nog kans gezien heeft te vernielen en te plunderen.”

In de binnenstad houdt de politie 36 jongeren aan, elders in de stad nog eens 14. In de loop van dinsdag worden er 10 vrijgelaten. Rechercheurs zijn bezig het bewijsmateriaal tegen de arrestanten rond te krijgen en hopen nog meer aanhoudingen te kunnen verrichten. Volgens hoofdofficier Blok zullen de verdachten deze week nog worden voorgeleid voor de rechter-commissaris en volgende week dinsdag in snelrecht voor de rechter komen. Aanstaande zaterdag, wanneer Nederland tegen Brazilië speelt, zitten ze in elk geval vast.

De kater bij gezagsdragers is groot. “We betreuren het zeer dat een aantal kwaadwillenden de feestvreugde meende te moeten verstoren en dat winkeliers daarvan de dupe zijn geworden”, zegt burgemeester Havermans wat plichtmatig. Dan, fel: “Maar wij weigeren dit ook normaal te vinden. Ik vind het schandalig. Ik was er inderdaad door verrast en ben er ook verdrietig van.”

Wat voor maatregelen zaterdagavond getroffen zullen worden om herhaling van de rellen te voorkomen is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden