Haagse politie pakt criminele 'hotshots' op

Nieuwe methode van opsporen wacht niet op aangiften als uitgangspunt

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De klassieke methode van opsporing waarbij eerst een aangifte binnenkomt en vervolgens een verdachte in het vizier komt op wie verder wordt gerechercheerd, is bij criminele jeugdgroepen niet altijd mogelijk.

"Een aanpak op maat is daarom nodig", zegt bureauchef Michel de Roos van wijkbureau De Heemstraat van de politie Haaglanden. "Daarbij werken politie, Openbaar Ministerie, gemeente, belastingdienst, woningcorporaties, hulpverleners en andere partners samen."

Er komen te weinig aangiften van burgers binnen uit angst voor de criminelen, waardoor informatie niet altijd op het politiebureau terechtkomt en sommige personen niet kunnen worden opgepakt.

Daarom hanteert de politie in de Haagse Schilderswijk en Transvaal een andere methode: niet wachten op aangiften, maar op basis van allerlei informatie een dossier opbouwen over figuren die duidelijk niet in de pas lopen. Zo kunnen gesprekken in de wijk en gegevens uit de politiesystemen aanleiding zijn om rechercheurs aan het werk te zetten.

"We willen hiermee de belangrijke schakels in een netwerk van criminelen uitschakelen", zegt De Roos. "Dat zijn mensen bij wie veel contacten, misdrijven, geld en goederen samenkomen. We hebben een lijst van vijftig hotshots uit de wijk opgesteld, van wie we weten dat ze een belangrijke rol spelen in de onderwereld. Met het wegknippen van die knooppunten uit het criminele netwerk geven we een signaal af dat misdaad niet loont en ontmantelen we het netwerk. Die lieden variëren van drugsdealers, inbrekers tot zakkenrollers en andere veelplegers."

Zo is donderdag een 22-jarige man gearresteerd voor witwassen. Zijn dure Mercedes 500 CLS werd in beslag genomen. "Nu zien de mensen dat wij echt iets doen in de wijk, zodat ze hier veiliger en met meer plezier kunnen leven", zegt de bureauchef. "Types die erbij gebaat zijn om chaos en angst te creëren om op de verkeerde manier aan geld te komen, moeten weg."

De directeur opsporing en informatie van het korps, Hanneke Ekelmans, zegt dat het een 'stevige aanpak' is waarbij de gemeente en het Openbaar Ministerie een 'belangrijke rol' spelen. "De methode-Mammoet, waarmee eerder de Bende van de Delftselaan werd opgerold, is verder uitgebreid tot een groter onderzoeksteam. Inmiddels zijn ruim honderd aanhoudingen verricht. Naast het oppakken van boeven, worden de leefbaarheid en het vertrouwen in de politie vergroot. Die effecten bereiken we."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden