Haagse kerk gekraakt voor opvang asielzoekers

Agenten ruimen de laatste resten van het tentenkamp op, nadat zij het kamp van uitgeprocedeerde asielzoekers hebben ontruimd in Den Haag, eind vorig jaar. Beeld ANP
Agenten ruimen de laatste resten van het tentenkamp op, nadat zij het kamp van uitgeprocedeerde asielzoekers hebben ontruimd in Den Haag, eind vorig jaar.Beeld ANP

Enkele sympathisanten van een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen heeft in Den Haag een kerkgebouw gekraakt. Dat meldde een woordvoerder.

Redactie

De krakers hebben de leegstaande kerk aan de Haagse Sportlaan zaterdag overgedragen aan de uitgeprocedeerde vluchtelingen. Die voerden maandenlang actie vanuit een tentenkamp aan de Koekamp bij het Malieveld in Den Haag.

Het tentenkamp is in december op last van de rechter ontruimd door de politie omdat het voor de actievoerders te koud werd om er te verblijven. De kerk moet gaan dienen als tijdelijke opvang voor de groep.

De actievoerders hebben geen verblijfsvergunning en willen of kunnen niet terug naar hun eigen land. Eerder hebben Haagse kerken een brandbrief aan de gemeente gestuurd waarin ze erop aandringen dat goede opvang wordt geregeld voor de groep.

Het bestuur van de parochie heeft de krakersactie gemeld bij de politie. De kerk is al een paar jaar niet meer in gebruik. Volgens het bestuur is er geen gas, licht en water en ongeschikt voor de opvang van asielzoekers. Het bisdom Rotterdam is het met het parochiebestuur eens en wil dat de kerk en alle andere betrokken partijen waaronder de gemeente in gesprek gaan over de situatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden