Haagse Julianakerk wordt Julianamoskee

DEN HAAG - De monumentale hervormde Julianakerk in de Haagse Transvaalbuurt wordt omgebouwd tot een van de grootste moskeeën in Nederland. De aankoop door de Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN) is nagenoeg zeker.

De partijen zouden gisteren al hun handtekening zetten. Dat lukte op een haar na niet, maar ze verwachten er vrijdag uit te zijn. Uiterlijk zal het gebouw niet veranderen omdat het op de monumentenlijst van de gemeente staat. De hoge toren zal uitstekend dienst kunnen doen als minaret. Ook de naam blijft, als het aan de koper ligt, bijna hetzelfde. In plaats van Julianakerk wordt het Julianamoskee.

Het SICN wil prinses Juliana, die in 1924 de eerste steen van het gebouw legde, uitnodigen de opening te verrichten. Ook wil het subsidie aanvragen bij het Juliana Welzijnsfonds.

Het gebouw heeft vier jaren leeggestaan. In de afgelopen jaren is de bevolkingssamenstelling van de buurt diepgaand veranderd. Een meerderheid is nu allochtoon. Van de autochtone inwoners is een groot deel verhuisd. De hervormde kerk heeft met diverse islamitische aspirant-kopers onderhandeld, maar ook met de gemeente Den Haag, die er een welzijnsinstelling wilde vestigen.

Het SICN is een organisatie van Turkse moslims, die niet is gelieerd aan de Turkse overheid. Het beheert nu 36 moskeeën in Nederland. Daarmee is het in Nederland de op twee na grootste Turkse moskee-organisatie, na de onder het Turkse ministerie van godsdienstzaken vallende Diyanet en de fundamentalistische Milli Görüü.

De SICN is een overkoepelende organisatie van de Sulaymanli's, volgelingen van de theoloog Süleyman Hilmi Tunahan. Tunahan zette, na de strenge secularisatiecampagne in de jaren '20, in Turkije een netwerk van Korancursussen op poten. Daarmee hield hij elementaire kennis van de islam levend.

Zijn organisatie kwam meermalen in conflict met de Turkse overheid die vond dat de Sulaymanli's onvoldoende vasthielden aan het seculiere karakter van de Turkse staat. De Sulaymanli's hebben banden met de mystieke Naksjabandi-orde.

- Vervolg op pagina 3

Vrijdagse diensten in de nieuwe, grote moskee

Vervolg van pagina 1

De Sulaymanli's hebben al een moskee in de Haagse Schilderswijk. Het is de bedoeling dat ze die aanhouden. De vrijdagsdiensten willen ze laten houden in de nieuwe moskee, terwijl het oude zal worden benut voor cursussen en activiteiten.

Joop Gerritsen, scriba van de hervormde kerk, verwacht wel enige weerstand in de buurt. Die zal volgens hem komen van zowel de autochtonen als de allochtonen. Gerritsen: “Eerder hebben we ook onderhandeld met islamitische groepen uit de wijk zelf. De kopers komen uit de Schilderswijk. Dat kan nog wel eens spanningen opleveren. Bij niet-islamitische wijkbewoners leeft de argwaan: het uiterlijk mag weliswaar niet veranderd worden, maar wat gebeurt er straks achter de deur?” Een vertegenwoordiger van het ICN daarentegen verwacht dat de buurt juist enthousiast zal zijn, vanwege de vele moslims die er nu wonen.

Over de toekomst van het tegen de kerk aangebouwde diakonale centrum de Paardenberg bestaat nog onzekerheid, omdat de alternatieve ruimte die het centrum op het oog heeft pas in het jaar 2001 beschikbaar zal zijn. De christelijke basisschool Comenius, ook onderdeel van het complex, wordt voorlopig niet bij de verkoop betrokken. Maar een vertegenwoordiger van de Haagse afdeling van het ICN hoopt op den duur ook op deze ruimte de hand te kunnen leggen.

De hervormde kerk wil, zo gauw de verkoop rond is, in samenwerking met de moskee-organisatie, de buurt uitgebreid voorlichten over de toekomst van het gebouw. De Turkse moslims hopen hun nieuwe onderkomen, na een kleine verbouwing, op 20 december in gebruik te kunnen nemen, bij het begin van de vastenmaand Ramadan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden