Update

Haagse islampartij bejubelt Isis: 'Op naar Bagdad'

Vermeende ISIS-strijders, vorige week in het grensgebied van Syrië en Irak. Beeld afp
Vermeende ISIS-strijders, vorige week in het grensgebied van Syrië en Irak.Beeld afp

De sympathie voor de extreem-djihadistische beweging Isis beperkt zich in Nederland niet tot jonge radicale moslims. Ook de fractievoorzitter van de Haagse Partij voor de Eenheid heeft op zijn Facebookpagina steun betuigd aan de extremistische groepering Isis.

Robin de Wever

'Leve Isis', schrijft Abdoe Khoulani. 'En in shaa Allah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken.' 'In shaa Allah' is Arabisch voor 'als God het wil'. Khoulani reageert in het bericht op het niet-doorgaan van een pro-Isis-demonstratie in Den Haag. Ook hekelt hij de ChristenUnie. Die stelde eerder deze week Kamervragen over het protest.

Isis, dat in Syrië strijdt tegen president Assad en vorige week delen van Irak veroverde, staat bekend als de meest bloeddorstige terreurorganisatie van de regio. In Irak gingen Isis-strijders de afgelopen week over tot massale moordpartijen. Ze richten zich vooral op sjiitische moslims; Isis is soennitisch.

'Isis' beginselen zijn best goed'
Khoulani's bericht wordt op Twitter verspreid door Arnoud van Doorn, de partijgenoot en ex-PVV-er die zich vorig jaar tot de islam bekeerde. Hij laat desgevraagd weten dat Khoulani de uitspraak deed op persoonlijke titel. Van Doorn vindt 'de grondbeginselen van Isis best goed', maar neemt afstand van de standrechtelijke executies.

Volgens Van Doorn wil de fractievoorzitter er vooral op wijzen dat de doodseskaders van de sjiitische regering van Irak 'ook geen frisse jongens zijn'. Hij vindt het 'verfrissend' dat zijn collega 'de beeldvorming in westerse media wil nuanceren'. Van Doorn: 'Khoulani is een roepende in de woestijn.'

De Partij van de Eenheid raakte in februari al in opspraak toen ze de omstreden Britse imam Haitham al-Haddad naar Den Haag haalde voor een bezoek aan het stadhuis. Al-Haddad heeft gepleit voor de invoering van strenge shariawetgeving en het stenigen van afvalligen. Van Doorn noemde hem 'een heel wijze man'.

Overigens liet minister Opstelten (Justitie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het openlijk sympathiseren met terreurorganisaties niet strafbaar is. Hij reageerde op de controverse rond de voorgenomen pro-ISIS-demonstratie.

Abdoe Khoulani Beeld Fragment uit een EenVandaag-reportage
Abdoe KhoulaniBeeld Fragment uit een EenVandaag-reportage

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden