Haagse iatrosoof niet onder indruk klachten

DEN HAAG (ANP) - “Zijn discipelen zijn in de ban van hem. Hij maakte bij mij de wet uit. Ik ben gemanipuleerd.” Een verklaring van een van de voormalige aanhangsters van de in opspraak geraakte iatrosofische beweging van een 41-jarige Hagenaar. Hij stond gisteren bij het gerechtshof in Den Haag terecht voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij de vrouw door het onthouden van medische zorg.

De iatrosoof werd overigens vorige week aangehouden voor een andere zaak. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de dood van een tweejarig Tilburgs meisje dat onder behandeling was van een iatrosoof uit die plaats.

De rechtbank veroordeelde de Hagenaar vorig jaar tot twee jaar cel. De rechtbank vond mishandeling van de 46-jarige M. Reuchlin bewezen, omdat de iatrosoof te lang doorging met zijn behandeling, die mede op de homeopathie gestoeld is.

De vrouw was in het voorjaar van 1990 bij hem in behandeling voor een middenoorontsteking en werd pas in het ziekenhuis opgenomen, toen zij doodziek was en longontsteking had. Volgens een arts moest ze met spoed worden behandeld, en verkeerde ze in levensgevaar als dat niet was gebeurd. De vrouw heeft er een gehoorbeschadiging aan overgehouden.

Zij volgde ruim vier jaar colleges bij het 'Collegium Iatrosophicum' van de Hagenaar. “Ik vond dat hij antwoord gaf op mijn levensvragen. Hij stelde dat als mensen antibiotica zouden nemen, hij hen niet zou behandelen. Als ik terugkijk, zie ik dat ik de hele tijd ben gemanipuleerd en onvrij was. Ik vertrouwde hem volledig, zag hem als een verlosser en redder. Hij heeft de vrijheid hoog in het vaandel, maar zodra je in zijn handen bent, ben je niet meer vrij. Op die manier treft hem geen blaam, maar zijn discipelen, die zo stom zijn, om bij hem in therapie te gaan.”

Ziekenhuis

De vrouw weigerde toen ze ziek was een keer om op advies van een bevriende chirurg, die door haar man was ingeschakeld, naar het ziekenhuis te gaan. Pas toen de Hagenaar en een arts die aanhanger is van de iatrosofie dat goed vonden, werd ze opgenomen. Volgens de iatrosoof had het slachtoffer hem verteld dat ze nooit meer in een ziekenhuis behandeld wilde worden, en overgevoelig was voor antibiotica. De vrouw zei daar niets van te weten. Haar man verklaarde dat zij geindoctrineerd was om geen antibiotica te gebruiken, omdat dat volgens de iatrosofie ziekten zou onderdrukken, die later terugkomen.

De iatrosoof stelde dat hij in het geval van de vrouw “weer zo zou handelen”, en niet tegen antibiotica is, maar tegen twee behandelingen tegelijkertijd. “Het was niet te laat. Ik ken de grenzen van homeopathische behandeling. Ik heb alleen de wens van de patiente staande gehouden.”

De Hagenaar heeft geen opleiding tot arts. Op een vraag wat hij wel had gestudeerd na de lagere school, antwoordde hij dat hij “autodidact” is.

Voorzitter van het gerechtshof A. Borgart hield hem voor, dat hij “een spoor van mislukkingen van iatrosofische behandeling” door Nederland trekt. Er is een dik pak van klachten ingediend. Bij de Stichting slachtoffers van niet erkende alternatieve geneeskunst zijn er minstens honderd bekend, die varieren van geldklopperij tot sterfgevallen. “Alle klachten zijn onzin”, meent de iatrosoof. “Ik kan geen wonderen verrichten. Er komen mensen bij mij waar artsen in het ziekenhuis niets meer aan kunnen doen.”

De procureur-generaal stelde gisteren nog geen nieuwe eis tegen hem. Het horen van getuigen nam lange tijd in beslag, omdat de verdachte honderden vragen voor hen had. Voorzitter Borgart vond die overigens grotendeels niet ter zake doend, suggestief, te intiem of beledigend, en stond slechts toe een deel van de vragen te stellen. Behalve de kwestie van Reuchlin, staat de man ook terecht voor mishandeling van een baby. Door de rechtbank werd hij daarvan vrijgesproken.

De zaak wordt op 13 december voortgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden