Haagse feestverpakking in Miami

kunst | Interview | Wereldberoemd werd de Bulgaarse Amerikaan Christo met het 'inpakken' van gebouwen. Nu heeft de Haagse kunstenares Christie van der Haak (1950) een museum in de VS gestickerd.

HENNY DE LANGE en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

U ontwerpt stoffen met kleurrijke, uitbundige patronen voor wandkleden, tapijten en meubelbekleding. Een heel gebouw bekleden is toch wel andere koek.

"Toen ik de opdracht kreeg om het Wolfsonian Museum in Miami in te pakken, was meteen duidelijk dat ik daarvoor geen stoffen kon gebruiken. Te kwetsbaar en het zou kapitalen kosten. Het idee was eerst om enorme rollen behang met prints aan de gevels te hangen, maar dat mocht niet. Er zijn daar soms zware orkanen. Bovendien moesten er pinnen in de gevels worden geslagen, wat te veel schade zou veroorzaken aan het monumentale gebouw. We hebben gekozen voor reusachtige stickervellen van vinyl, die ook in de autoindustrie worden gebruikt. Ook de lobby van het museum heb ik ermee bekleed."

Krijg je die stickervellen er wel weer af?

"Het wordt een enorme klus om ze er weer af te peuteren. Dat zal mogelijk schade veroorzaken aan het stucwerk. Waarschijnlijk moet het gebouw opnieuw geverfd worden, maar dat hebben ze er allemaal voor over."

Hoe kwamen ze op het idee en bij u terecht?

"Het museum zocht een levende Nederlandse kunstenaar om iets met het gebouw te doen ter gelegenheid van de tentoonstelling Modern Dutch Design 1890-1940. Om zo een brug te slaan tussen ontwerpen uit die periode en hedendaags design. Het Wolfsonian heeft een grote collectie boeken en meubels van onder meer de Amsterdamse School, ook Art Deco en Jugendstil. Ze kwamen bij mij uit nadat ze mijn tapijten hadden gezien op de kunstbeurzen van Basel en Miami. De conservator van het Wolfsonian was ook erg onder de indruk van mijn boek 'Sproken/Fairy Tales' dat is gemaakt bij mijn expositie vorig jaar in het Haags Gemeentemuseum. Niet lang daarna kreeg ik een mailtje met de vraag of ik het museum wilde inpakken. Mijn hart sloeg drie keer over."

Schoot u niet in de stress?

"Nee, want ik ben al jaren patronen aan het ontwerpen en heb een grote voorraad. Uiteraard heb ik ook nieuwe patronen ontworpen, geïnspireerd op het iconische gebouw. Het is een soort stoere Art Deco geworden. Ik zie dit ook als een geweldige kans, omdat eind november de Miami Art Fair begint. Al die rijke kunsthandelaren en verzamelaars komen dan ook naar het Wolfsonian Museum."

Het duizelt je voor de ogen, al die kleuren en drukke printjes. Als dat maar geen ongelukken geeft op straat...

"Bij mijn tentoonstelling in Den Haag waren sommige bezoekers even de kluts kwijt. De hele ruimte hing van onder tot boven vol; het was alsof er een kleurenbom voor je ogen ontplofte. Maar toen ze het even rustig op zich in hadden laten werken, bleven de mensen maar rondhangen. Het leuke is dat ze er ook met elkaar over gingen praten. Ik hoop dat de mensen in Miami zo ook de rijkdom zullen ervaren die ik aan de wereld wil geven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden