Haagse daklozen komen slechter uit de opvang

Twee derde van de Haagse daklozen krijgt geen begeleiding om zelfstandig te kunnen wonen.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Dat de Rekenkamer de Haagse daklozenopvang bekritiseert, verbaast PvdA-raadslid Balster niet. Hij sliep er een nacht.

De conclusie van de Haagse Rekenkamer dat de opvang van daklozen in die stad faalt, was voor Martijn Balster bepaald geen verrassing. De fractievoorzitter van PvdA in Den Haag bracht eind vorig jaar als mystery guest een nacht door op de noodopvang aan de Zilverstraat. Het werd een heftige ervaring. "Dat mensen daar slechter uitkomen dan zij erin gaan, is onaanvaardbaar."

Weinig hulp

Den Haag biedt volgens een rapport dat de Rekenkamer donderdag publiceerde veel te weinig hulp aan mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Zo verlaat twee derde van de daklozen de noodopvang zonder dat zij ooit passende begeleiding hebben gekregen die ertoe leidt dat zij weer zelfstandig gaan wonen. Vervolgens raken zij bij instanties uit beeld. De stad heeft geen idee hoeveel daklozen er zijn en welke hulp zij nodig hebben.

Net zo erg vindt de Rekenkamer dat de daklozen met ernstige en uiteenlopende achtergronden bij elkaar de nacht doorbrengen. Drugsgebruikers slapen naast jongeren die met ruzie het ouderlijk huis zijn ontvlucht. Volgens de Rekenkamer beïnvloeden deze groepen elkaar negatief. Deze daklozen zitten gemiddeld 120 dagen langer in een noodopvang dan toegestaan, doordat er te weinig mogelijkheden zijn om naar een betere opvang door te stromen.

Beeld ANP

Balster besloot tot zijn bezoek aan de noodopvang omdat hij van veel kanten signalen kreeg dat het met de daklozen in zijn stad de verkeerde kant opgaat. De PvdA'er kwam terecht in een voormalige industriehal waar meer dan honderd stapelbedden staan. Voor vrouwen is er een kleiner zaaltje.

Alarmerend

"Ik was verbaasd over hoe uiteenlopende problemen daar op één hoop belanden", zegt Balster. "Verwarde mensen, drugsverslaafden, mensen met schulden en, daar schrok ik van, ook veel jongeren die een kwetsbare indruk maakten. Er is daar agressiviteit en weinig toezicht. Ik vond het alarmerend."

Het rapport is in de raad ingeslagen als een bom. PvdA, maar ook de Haagse Stadspartij, GroenLinks, D66 en SP eisen van burgemeester en wethouders dat er nog voor de gemeenteraadsverkiezingen maatregelen komen. Tot verbazing van die partijen zei het college zich 'niet te herkennen' in de conclusies van de Rekenkamer.

"Het is een ontkenning van de problematiek en dat is pijnlijk", zegt Balster, wiens eigen partij overigens in het college zit. Den Haag is niet de enige grote stad die worstelt met de opvang van daklozen. De Rekenkamers van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn bezig met vergelijkbare onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden