Haagse burgers en ondernemers krijgen belastingverlaging

Haagse ondernemers en burgers krijgen volgend jaar een gedeeltelijke belastingverlaging. Vooral ondernemers profiteren van een verlaging van de onroerendezaakbelasting (ozb) met 33 procent. Eerder werd de ozb voor startende ondernemers al geschrapt.

Ook huishoudens is blijkens de Haagse begroting voor 2014 lastenverlichting in het vooruitzicht gesteld. De gemeentelijke afvalstoffenheffing daalt met 1 procent. Daardoor blijven de woonlasten voor Hagenaars tot de allerlaagste van Nederland behoren, stelt wethouder Boudewijn Revis (financiën). Hij heeft zijn begroting dinsdagmiddag aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Revis zegt het belangrijk te vinden 'juist in deze tijden van economische crisis en bezuinigingen de Haagse inwoners en ondernemers tegemoet te komen". Lastenverlichting voor ondernemers die een café, winkel- of kantoorpand gebruiken, draagt volgens de wethouder bij aan de versterking van de stedelijke economie. 'Dat beleid zorgt ervoor dat de stad straks sterker uit de crisis komt', meent de wethouder.

De crisis laat Den Haag volgens hem niet onberoerd. Zo is het aantal mensen in de bijstand gegroeid tot meer dan 20.000. Veel jongeren kunnen geen baan vinden.

Den Haag is een van de weinige Nederlandse gemeenten die ruimte ziet voor lastenverlaging. Veel lokale overheden klagen juist over minder inkomsten en een toename van het aantal taken.

De residentie geeft volgend jaar 2,3 miljard euro uit en heeft de tekorten tot aan 2017 gedekt. Extra bezuinigingsronden zijn tot die tijd niet nodig.

In 2010 werd besloten tot een bezuinigingsoperatie die 152 miljoen moest besparen. Intussen is daarvan 116 miljoen euro gerealiseerd. Een van de onderdelen is het schrappen van ruim 1000 banen in de gemeentelijke organisatie. Die afslanking is inmiddels voor 80 procent uitgevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden