Haags ziekenfonds laat in VS nieren overplanten

UTRECHT (ANP) - Het Haagse ziekenfonds Azivo heeft het intitiatief genomen voor een luchtbrug voor niertransplantaties in de Verenigde Staten. Jaarlijks kunnen tien patienten in het Good Samaritan Hospital in Phoenix (Arizona) aan een nieuwe nier worden geholpen.

De eerste patient - een 41-jarige vrouw uit Den Haag - is reeds met succes geopereerd.

Reden voor de luchtbrug is de lange wachttijd voor niertransplantaties in Nederland. Alleen al in het Haagse komen veertig patienten in aanmerking voor transplantatie. De wachttijd is minimaal drie jaar.

Aan de eerste operatie is een voorbereiding van twee jaar voorafgegaan. Azivo heeft moeten uitzoeken of het niveau in Amerikaanse ziekenhuizen minimaal gelijk is aan dat in Nederland.

Ook moest worden bekeken of de nieren via bonafide kanalen beschikbaar komen. Het ziekenfonds heeft in het Good Samaritan Hospital contact met een Nederlandse chirurg.

Over de kosten van de luchtbrug wilde een woordvoerder van Azivo niets zeggen. "Het is niet onze eerste zorg" , zei hij, "en bovendien laat het zich niet een-twee-drie vertalen." Een niertransplantatie in de Verenigde Staten kost volgens de zegsman ongeveer evenveel als in Nederland. De kosten van reis en verblijf, al dan niet met partner, komen daar nog bij. "Het is financieel haalbaar" , aldus de woordvoerder.

De luchtbrug is niet alleen bedoeld voor Azivo-verzekerden. Ook patienten die bij andere verzekeraars in het Haagse zijn aangesloten, kunnen er gebruik van maken. Volgens Azivo hebben zich al diverse belangstellenden gemeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden