Haags raadslid beraamt 'wethouderscoup'

coup | Het Haagse raadslid Rachid Guernaoui (D66) speelt hoog spel. Hij wil wethouder worden en ronselt stemmen.

Gaat het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Het Haagse D66-raadslid Rachid Guernaoui achtte zich de beste kandidaat om wethouder Ingrid van Engelshoven op te volgen, die op de D66-lijst staat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Guernaoui solliciteerde, maar zijn fractie koos de ervaren bestuurder Saskia Bruines. Het gekrenkte raadslid ronselde de afgelopen tijd stemmen onder raadsleden, om vanavond alsnog de nieuwe onderwijswethouder van Den Haag te worden. Ten koste van Bruines.


Guernaoui heeft al aardig wat steun vergaard voor zijn 'wethouderscoup'. Oppositiepartijen PVV, Islam Democraten en Groep de Mos staan in ieder geval achter hem. De SP en GroenLinks gaan voor 'de beste kandidaat' en kiezen pas als Bruines zich heeft voorgesteld aan de raad. GroenLinks-raadslid Arjen Kapteijns zegt ook 'politieke redenen' mee te laten wegen: als het zo uitkomt, zal hij het dus niet nalaten de grootste coalitiepartij een poets te bakken.


Bruines was eerder wethouder in Leidschendam-Voorburg en Amsterdam, Guernaoui staat bekend als een deskundig raadslid. Richard de Mos kiest onomwonden voor zijn collega-raadslid: "Het laatste jaar voor de raadsverkiezingen hebben we liever helemaal geen opvolger. Als er dan toch één moet komen, dan iemand die de dossiers en de stad goed kent."


Als Guernaoui de hele oppositie achter zich krijgt, is hij er nog niet. Hij moet minstens vier coalitieraadsleden overhalen. Partijgenoot Mehmet Eser is al om. Guernaoui en Eser gaan tegen fractievoorzitter Robert van Asten in, die eerder zei dat zijn fractie unaniem Bruines zou kiezen. De stemming is geheim. Wie voor Guernaoui kiest, hoeft dus niet de toorn van zijn fractievoorzitter te vrezen.


Wie vanavond ook wethouder wordt, hij of zij zal beschadigd uit de strijd komen. Normaal gesproken steunt de gemeenteraad de voorgedragen wethouder. Bruines krijgt niet eens de unanieme steun van haar eigen partij. Bovendien gaf Guernaoui de oppositie de ruimte om de kundigheid van Bruines en haar band met de stad in twijfel te trekken. Wordt Guernaoui het, dan leidt dat tot tweedracht in D66, wat de stabiliteit van het college in de toch al verdeelde gemeenteraad in gevaar brengt.


Dat Guernaoui's plan niet zonder risico is, blijkt uit een eerdere wethouderscoup in Rotterdam. Leefbaar-raadslid Ronald Schneider maakte in 2014 gebruik van de twijfel over de geschiktheid van voorkeurskandidaat Ingeborg Hoogveld. Schneider wist de oppositie en een aantal raadsleden uit coalitiefracties achter zich te krijgen. Niet Hoogveld werd wethouder, maar Schneider zelf.


Hij maakte er geen vrienden mee. Leefbaar had er acht jaar naar gesnakt om Rotterdam weer te besturen, maar in plaats van met een feest, begon de coalitieperiode in crisissferen. Het stadsbestuur en de partij dreigden uit elkaar te vallen. De crisis werd bezworen, en de coup vergeven. Maar bij borrels van Leefbaar is één wethouder steevast afwezig: Ronald Schneider.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden