Haags orkest verbouwt voor twee miljoen foyerruimtes

Van een medewerker DEN HAAG - Een grondige interne verbouwing moet in de Anton Philipszaal een einde maken aan de ongemakken die het publiek sinds de opening van de zaal ondervindt. Dank zij de parkeergarage van het nieuwe Stadhuis wordt de bestaande parkeerruimte aanzienlijk uitgebreid.

Het gebrek aan voldoende foyer-ruimte, met name op avonden dat er ook een voorstelling is in het aangrenzende Danstheater, wordt verholpen door de kassa's te verhuizen naar een kassahuis op het Spuiplein, en door een andere indeling van ruimtes rond de concertzaal. Deze verbouwing, die minimaal twee miljoen gulden gaat kosten, moet bij de aanvang van het nieuwe seizoen gereed zijn.

Het Residentie Orkest, eigenaar en vaste bespeler van de Philipszaal, brengt in het komende seizoen het aantal abonnementsseries terug tot vier. Elk van die series wordt vergroot. De A-serie (de A staat ditmaal voor Allure) bestaat uit twaalf concerten op vrijdag- en zaterdagavond, het accent ligt op het grote orkestrepertoire waarbij veel aandacht geschonken zal worden aan het oeuvre van Lutoslawski.

In deze serie komen de drie dirigenten aan bod die aan het Residentie Orkest zijn verbonden: Jevgenii Svetlanov, Günther Herbig en Oliver Knussen. De populaire P-serie omvat acht concerten op zaterdagavond en zondagmiddag. Chefdirigent Svetlanov neemt in deze serie vier concerten voor zijn rekening. De serie Romantisch pianoconcert, met onder anderen Aldo Ciccolini, Peter Donohoe, Jean-Yves Thibaudet en Ronald Brautigam, op donderdag- en vrijdagavond, krijgt een vervolg met recitals door dezelfde pianisten op de zondagmiddag. Voor de solisten is het aantrekkelijk om concerten met een recital te combineren. Gehandhaafd ook is de serie Informatieve Concerten met werken van Keuris, Schat, Verbey, Adams, Knussen en Kagel.

Voor de beste plaatsen gaat het Residentie Orkest tien procent méér vragen; dat wordt de nieuwe eerste rang. De huidige drie rangen schuiven op; de uitgesproken slechte plaatsen op de vierde rij zijbalkon worden vierde rang.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden