Haags museum krijgt glazen tombe van 1,4 miljoen euro

(TROUW)

Het Gemeentemuseum Den Haag had het werk van de Amerikaanse kunstenaar Matthew Day Jackson al enkele jaren in bruikleen. De eigenaar, kunstverzamelaar Bert Kreuk, heeft 'The Tomb' nu geschonken aan het museum. Het is daar zo goed op zijn plek, dat Kreuk het 'bijna als zijn plicht' ziet om het openbaar bezit te maken. The Tomb (geschatte waarde 1,4 miljoen euro) geldt als een van de topwerken van Day Jackson. Ook een Italiaans museum wilde het graag hebben en deed een bod van 1,5 miljoen euro. Kreuk sloeg dat af. Hij zegt liever iets te willen betekenen voor Nederlandse musea.

The Tomb (2010) bestaat uit houten astronauten die een glazen tombe dragen. Het is een van de favorieten van het publiek. Bezoekers kunnen tussen de austronauten door lopen. Dat heeft ook iets griezeligs, omdat in de kist een soort skelet ligt, dat door het glas eindeloos wordt weerspiegeld.

Day Jackson liet zich voor dit werk inspireren door het beeld 'La Tombe de Philippe Pot' van Antoine le Moiturier uit de vijftiende eeuw, dat nu in het Louvre in Parijs staat. De tombe van Philippe Pot (1428-1493), ridder van het Gulden Vlies, Franse hofmaarschalk en gouverneur van Bourgondië, maakt deel uit van zijn praalgraf.

De kunstenaar geeft er een hedendaagse twist aan door van de monniken die de beeltenis van Pot dragen astronauten te maken van houtafval en kunststof. Als moderne ridders dragen ze in een glazen kist de restanten van de laatste mens die op aarde leefde. Day Jackson verwijst ermee naar de vernietiging van de aarde door de mens.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden