Haags bestuur weer intact na crisis om autoluw plan

door Bart Zuidervaart

De crisis in het stadhuis van Den Haag is bezworen. Het stadsbestuur maakt een doorstart en er komt alsnog een, aangepast, verkeersplan.

Blije en opgeluchte gezichten gisteren in het stadhuis. De lucht is geklaard: PvdA en GroenLinks kunnen weer door een deur met coalitiegenoot VVD. Twee weken geleden legden de liberalen een bom onder de samenwerking door openlijk afstand te nemen van een passage in het coalitieakkoord. Daarin staat dat het centrum van Den Haag in 2009 een ingrijpend verkeerscirculatieplan (vcp) krijgt om de luchtkwaliteit te verbeteren. De VVD-fractie wilde, onder druk van een morrende achterban, op zoek naar alternatieven. PvdA en GroenLinks weigerden, de coalitie brak in twee.

Op verzoek van burgemeester Deetman moest een informateur de orde herstellen. Die bemiddelaar, oud-wethouder Anke van Kampen, lichtte gisteren het gevonden compromis toe. Den Haag krijgt in 2009 alsnog een vcp. De besluitvorming wordt enkele maanden opgeschoven, zodat er voor winkeliers en omwonenden meer tijd is voor inspraak. „We gaan met open vizier in gesprek met sleutelfiguren in de stad”, zei Van Kampen.

De VVD hoopt hiermee de bewoners en het bedrijfsleven tevreden te stellen. Zij vrezen slechter bereikbaar te zijn wanneer de binnenstad straks autoluw is. „Er is nu volop ruimte voor wijzigingen”, zegt VVD-wethouder Sander Dekker.

Dat is de winst die de liberalen uit de crisis hebben gehaald. Voor de PvdA en GroenLinks was die toezegging noodzakelijk om de coalitie overeind te houden. De PvdA zou anders, als grootste partij, op zoek moeten naar nieuwe coalitiegenoten, wat het stadsbestuur vele weken zou platleggen.

„Voor ons is vooral van belang dat we niet stilzitten en dat er een verkeersplan komt”, zegt PvdA-wethouder Jetta Klijnsma. „We moeten elkaar in de coalitie even terugvinden.” Die conclusie trok de bemiddelaar ook. Zij sprak over ’problemen in de samenwerking’ en ’investeringen in de persoonlijke relatie’. Met die boodschap pakken de partijen na twee weken ruzie de draad weer op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden