Column

H&M verdient juist een enorme pluim

Interieur van de H&M in de Rotterdamse Koopgoot. Beeld anp
Interieur van de H&M in de Rotterdamse Koopgoot.Beeld anp

Vorige maand deed de Volkskrant het al met een prominent stuk, notabene op haar voorpagina en nu flikte tv-programma 'Zembla' het kunstje ook. Het is natuurlijk makkelijk te verkopen: Ze zijn enórm, ze zijn goedkoop en ze doen van alles voor goede doelen wereldwijd. Met andere woorden: té mooi om waar te zijn en wie uitvindt waar de adders onder het gras zitten, laat haar publiek smullen van leedvermaak. Oh, en wie het nog niet door had, ik heb het hier natuurlijk over modeketen Hennes & Mauritz, H&M.

De beschuldigingen zijn niet mals: kinderarbeid, slavernij, onderbetaling, te veel overuren, onveilige gebouwen, belastingontduiking, enzovoort. Toegegeven, dat klinkt niet gek voor een modeketen die zo veel winst maakt op kledingstukken voor zúlke extreem lage prijzen. Als een Volkskrant daar dan pontificaal mee kopt en een programma als Zembla nog een flinke duit in het zakje doet, dan kan het niet anders dan dat H&M de duivel zelf is.

En dat is jammer, want feitelijk is exact het tegengestelde aan de hand. Als er één keten is die voorloopt op het gebied van arbeidsrechten, veilige werksituaties en eerlijke lonen in de productie van hun kleren, dan is dat wel deze Hennes & Mauritz. Al ruim vijftien jaar geleden was deze firma een van de eerste die zich actief hard maakten voor bovengenoemde zaken.

Corruptie
Oké, maar wat is er dán aan de hand? (Ik zie uw fronsende blik vol ongeloof al naar deze column staren.) Wel, twee dingen. Ten eerste is H&M sowieso al verdacht omdat de keten zo groot is en haar producten zo goedkoop. Ten tweede is zij de enige grote modeketen die inzichtelijk maakt waar ze produceert. Zodoende is het dus ontzettend makkelijk om in een vliegtuig te stappen en een kijkje te gaan nemen hoe de kleding van H&M wordt geproduceerd, terwijl dat bij andere ketens onmogelijk is. En ja, áls je dat dan doet en je komt in Bangladesh... natuurlijk vind je daar ellende. Bangladesh is een van de armste landen ter wereld.

Corruptie viert hoogtij en we hebben het allemaal over minimumlonen, maar wat niet veel mensen weten, is dat daar ook wettelijke maximumlonen gelden die niet meer dan 10 dollar per maand meer zijn dan het minimumloon. Het punt is echter dat H&M actief werkt aan verbeteringen in die situatie, met succes. Bovendien is het belangrijk dat H&M in dit soort landen produceert, want mensen hebben die banen nodig.

Geen baan = geen eten. Wat uniek is, is dat bepaalde fabrieken straks alléén nog maar voor H&M produceren. Dat is fantastisch, want dat is de enige manier om honderd procent te kunnen controleren op goede werkomstandigheden.

Mexx of Mango
Nee, als er ketens zwartgemaakt moeten worden, dan stel ik de échte duivels voor die weigeren transparantie te bieden en te investeren. Noem een Mango die ruim een jaar na de ramp op Rana Plaza nog niets had betaald terwijl de merklabels nog steeds tussen de menselijke resten liggen - H&M daarentegen produceerde daar geen kleding, maar bood wel als een van de eerste bedrijven hulpgelden aan.

Ik wil weleens zien hoe een Mexx, een M&S, een Wibra, Mango of een Action ervan af zou komen in de Volkskrant of Zembla. Nou, dan verdient Hennes & Mauritz een enorme pluim, en die krijgt ze bij dezen ook. Van mij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden