H. D. DEVE GOWDA

“Ik niet”, liet de politicus herhaaldelijk weten. “Ik ga de grens van Karnataka niet over.” H. D. Deve Gowda, India's nieuwe premier, was uiterst tevreden als deelstaatpremier van de Janata Dal Partij in het zuidelijke Karnataka. “Ik meende het”, zei hij kort voor zijn beëdiging tot eerste-minister. “Het lot heeft anders gewild.”

Dat het lot Haradanahalli Dodde Deve Gowda (64) voor de politiek heeft voorbestemd, was allang duidelijk. De boerenzoon uit het Zuidindiase district Hassan sloot zich reeds op 22-jarige leeftijd bij een partij aan. Het was de Congres Partij, dezelfde die nu cruciale 'gedoogsteun' geeft aan de minderheidscoalitie van Deve Gowda en daarmee de loopbaan van India's premier kan maken of breken.

Met het ongenadige machtsspel van de landelijke politiek in de hoofdstad New Delhi heeft Dewe Gowda weinig ervaring. In 1991 kwam hij voor de Janata Dal terecht in de Lok Sabha, het Indiase parlement. Zijn zetel vond hij op de achterste rij. Ruim drie jaar later keerde hij terug naar Karnataka, waar zijn partij bij verkiezingen een absolute meerderheid in het deelstaatparlement had behaald.

Niemand verwachtte dat hij tot leider zou worden uitgeroepen van de centrumlinkse groep van 14 partijen die sinds kort als Verenigd Front door de politiek gaat. Alle ogen waren gericht op Yoti Basu, de aloude leider van de communistische partij CPI(M). Maar die bleef liever in zijn West-Bengalen. Deve Gowda bleek daarna “de minst controversiële kandidaat.”

Dat laatste is de kracht en de zwakte van de nieuwe leider van het Zuidaziatische land. Kracht, omdat een coalitie als het Verenigd Front voortdurend uit moet zijn op interne compromissen. Zwakte, omdat het zoeken van compromissen en het vermijden van onderlinge ruzies de nieuwe Indiase regering weleens zou kunnen afhouden van het werkelijke landsbestuur. Coalities zijn voor India nog nooit een zegen gebleken.

H. D. Deve Gowda was de eerste in zijn familie die studeerde. Hij behaalde een ingenieursdiploma, maar liet een carrière in de techniek al spoedig schieten voor een in de politiek. Dankzij zijn opleiding spreekt hij Engels, wat nog steeds de belangrijkste bestuurstaal van India is. Het Hindi, de inheemse taal die in de landelijke politiek domineert, beheerst hij momenteel slecht. “Geef me drie maanden”, aldus Deve Gowda.

Die tijd zal hij echter ook nodig hebben om het “gezamenlijk minimumprogramma” waarmee het Front voorlopig regeert om te werken tot een helder regeerakkoord. Behalve de partijen binnen zijn eigen coalitie zal Deve Gowda daarbij ook de belangen van de Congres Partij in de gaten moeten houden. Officieel stelt de Congres Partij geen condities aan het Front: “Laten we het hebben over brede overeenstemming.”

De Congres Partij van de gevallen premier Rao zal vooral letten op de economische koers die de nieuwe regering gaat varen. Een te sterke rem op het proces van economische liberalisering, door Rao in '91 gestart, kan Deve Gowda zijn baan kosten.

Op het oog heeft de premier weinig te vrezen. Zijn deelstaat Karnataka is momenteel goed voor ongeveer tien procent van de buitenlandse investeringen in het land. De deelstaat-hoofdstad Bangalore staat bekend als de 'Silicon Valley' van India. En toen demonstranten vorig jaar een vestiging van het Amerikaanse Kentucky Fried Chicken te lijf gingen, zorgde Deve Gowda voor politiebescherming en gooide hij de activisten in de cel.

Maar het programma van Deve Gowda's partij kent ook tal van punten die de vrije markt minder zullen plezieren. Zo meent de Janata Dal dat er toekomst is voor overheidsbedrijven die al jaren zwaar verlies lijden. Een massaal ontslagbeleid, nodig voor de sanering van talrijke firma's, is voor de Janata Dal taboe, en zal trouwens bij andere partijen binnen de coalitie al helemaal geen genade vinden.

In Karnataka heeft Deve Gowda de industrie tevreden weten te houden, zonder zijn verleden als boer te verraden. Als leider van een land waar driekwart van de bevolking zijn geld verdient op het platteland kan hem dat van pas komen. Het is mogelijk ook zijn eenvoudige afkomst die ervoor zorgt dat de nieuwe premier niet de arrogante indruk wekt, die politieke leiders uit de hoogste kaste van Brahmins vaak zo kenmerkt.

Nog voor zijn beëdiging als premier toonde Deve Gowda een al te menselijk gezicht, toen hij voor de camera van een particulier televisiestation in tranen uitbarstte. De emotie volgde op een - voor Indiërs uiterst belangrijke - vraag naar zijn familiesituatie. Deve Gowda kon opgetogen vertellen over zijn vrouw en zes kinderen, maar hield de ogen niet droog toen het gesprek kwam op zijn moeder, die al twee jaar in coma ligt.

In India's buitenlandse politiek spelen emoties geen rol. Deve Gowda zal, net als de regering voor hem, de internationale gemeenschap duidelijk moeten maken waarom zijn land het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens niet tekent, zolang geen begin is gemaakt met de ontmanteling van het arsenaal van erkende kernmachten. Maar de openlijke productie van een eigen nucleair wapen valt onder zijn regering niet te verwachten.

“Als Deve Gowda het tot het einde van het jaar uithoudt, heeft hij een indrukwekkende prestatie geleverd”, luidde een van de commentaren op het aantreden van de nieuwe premier. Het vinden van “brede overeenstemming”, nodig om de gedoogsteun van de Congres Partij te behouden, zal Deve Gowda evenveel hoofdbrekens kosten als het gesloten houden van zijn coalitie-rijen.

In dat licht bezien kan Deve Gowda slechts een tussenpaus blijken, en gaat het electoraat van 590 miljoen Indiërs spoedig opnieuw naar de stembus. Maar misschien ook kent de regeerperiode van de nieuwe premier een vergelijkbaar verloop als die van zijn voorganger Rao. Die gold in 1991 ook als tussenpaus, maar bleek niet meer weg te branden. Het lot, zullen de Indiërs zeggen, zal het opnieuw voor Deve Gowda beslissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden