Gynaecologen helpen mee aan downtest

'Iedere ouder wil de beste informatie'

Verschillende ziekenhuizen en verloskundigen helpen zwangeren om in België de Nip-test te laten uitvoeren, waarbij wordt gekeken of hun foetus het downsyndroom heeft.

In Nederland loopt sinds april een proef met deze bloedtest, die een vruchtwaterpunctie vrijwel overbodig maakt. Deze punctie levert zwangeren een iets verhoogde kans op een miskraam op. Minister Schippers (volksgezondheid) wil dat de Nip-test in deze proef voorlopig wordt aangeboden aan vrouwen bij wie de eerste, zogeheten 'combinatietest' wijst op een verhoogd risico op een kind met downsyndroom. De Gezondheidsraad adviseerde eerder deze terughoudendheid, onder meer vanuit de vrees dat veel zwangeren door deze test onnodig ongerust worden.

Verschillende gynaecologen en verloskundigen helpen ook vrouwen zonder verhoogd risico om een bloedtest in België te laten uitvoeren. "Wij vertellen aanstaande ouders over alle mogelijkheden voor prenatale screening", zegt een woordvoerder van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. "Iedere ouder wil informatie en deze test geeft die, bovendien op een manier met minder risico zoals bij de punctie. Bij het uitvoeren van de Nip-test is onze rol beperkt."

Zwangeren kunnen bloed laten prikken in het OLVG, dat wordt opgestuurd naar België. Als de uitslag afwijkend is, wordt deze persoonlijk besproken met de gynaecologen. Hoe groot de vraag naar de nieuwe test is bij aankomende ouders, kan zij niet zeggen.

Vorig jaar liet een Belgisch bloedlaboratorium al weten dat verschillende Nederlandse gynaecologen het adres van het lab waar de test wordt uitgevoerd, doorgaven aan zwangeren. Zorginspectie IGZ is bij het ziekenhuis op bezoek geweest om te kijken naar deze handelwijze, de inspectie zal de komende tijd laten weten of die overeenstemt met het beleid in Nederland.

Het Nipt-consortium, de ziekenhuizen die de eerste Nederlandse proef uitvoeren, wijst zwangeren alleen op de mogelijkheid om in België tests uit te laten voeren. Deze worden niet vergoed door de verzekeraar en kosten rond de 500 euro.

Beroepsvereniging NVOG van de gynaecologen is al langer voorstander van het invoeren van de nieuwe test in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden