Gymnasium steeds populairder

Niet alleen in Amsterdam zitten de zelfstandige gymnasia overvol. Ook in andere grote steden is het dringen om een plekje.

Meer dan 215 aanmeldingen heeft het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, terwijl er maar 145 plaatsen zijn. Ook in Utrecht en Rotterdam trekken zelfstandige gymnasia meer leerlingen dan vorig jaar. Buiten die grote steden lijkt de groei minder hard te gaan. De instroom bij gymnasia in plaatsen als Deurne, Gouda, Groningen en Arnhem is vrij constant.

Volgens rector Hans Rookmaker van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet is het denken over het gymnasium sterk veranderd. „In het verleden vroegen ouders vaak wat het nut was van het leren van Latijn en Grieks. Nu horen we die vraag nooit meer.” Op het andere gymnasium in Den Haag, het Hagenum, zijn al 155 aanmeldingen, terwijl er plaats is voor vijf eerste klassen van dertig leerlingen. In de afgelopen vijftien jaar is het totaal aantal leerlingen met honder gestegen.

In Amsterdam bleek half maart dat de vier zelfstandige gymnasia te veel aanmeldingen hadden. Uiteindelijk hoefde er niet geloot te worden, omdat het Vossius Gymnasium een zesde brugklas toevoegt. Niet alle kinderen die zich aanmelden voor dit schooltype, worden geplaatst. Ze moeten vwo-advies krijgen van de basisschool en vaak een bepaalde score behalen bij de cito-toets.

Ger Smit, directeur van het Landelijk Steunpunt Zelfstandige Gymnasia, vertelt dat het aantal leerlingen op zelfstandige gymnasia al vanaf de jaren zeventig consequent stijgt, met gemiddeld 2 procent per jaar. „Het aantal leerlingen is onderhand verdubbeld.” Sowieso wordt er meer gekozen voor het vwo: 15 procent van de leerlingen in de jaren zeventig, tegen 20 procent nu.

Volgens Smit liepen de Amsterdamse gymnasia wat betreft grootte lange tijd achter op die in de rest van het land. „Nu is er sprake van een inhaalslag, waar de capaciteit niet op berekend is.”

Ook op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam is een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen. Zeven klassen kunnen volledig worden gevuld.

Angelike van Erp, management assistent op het Utrechts Stedelijk Gymnasium vreest dat dit jaar geloot moet worden om de 120 beschikbare plaatsen te verdelen. Ze verklaart de populariteit. „Zelfstandige gymnasia zijn kleine, overzichtelijke, veilige scholen die erom bekendstaan dat ze degelijk onderwijs verzorgen”.

Rookmaker noemt dezelfde verklaring als Van Erp, maar hij wijt de toename ook aan de onderzoeken die door Trouw en Elsevier worden gedaan naar schoolprestaties. Rookmaaker: „Een goede beoordeling werkt als een rode lap op een stier.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden