Gymnasiasten leren preken, liefst niet 'in kerktaal'

Er is niets heerlijker dan preken, vindt de vrijgemaakt-gereformeerde theologiestudent Cornelis Hamstra (25). Om zijn geestdrift over te brengen bedacht hij een speciaal prekenproject voor gymnasiumleerlingen op de school waar hij leraar Grieks is. Vandaag laten de jongeren uit de derde klas van het Zwolse Greijdanus College, een school op gereformeerde grondslag, aan Hamstra hun preekkunsten horen.

U dacht: Welke jongere van vijftien jaar wil nu geen preek houden.
"Het enthousiasme bij de leerlingen was er niet meteen vanaf het begin, moet ik eerlijk zeggen.

Ze zien het natuurlijk als een van de vele opdrachten die ze moeten doen. Maar nu de eindstreep nadert en het bij de meesten lukt om een preek op te zetten, vinden veel jongeren het toch wel leuk om te doen."

Waarom doet u dit?
"Zelf schrijf ik voor mijn studie theologie regelmatig preken. Ik vind dat heel plezierig om te doen. Zo ga ik binnenkort weer op stage, dan kan ik de preken ook uitspreken. Het leek me leuk om iets te doen met mijn leerlingen waar ik zelf zo enthousiast over ben. Met dit project maken we leerlingen enthousiast voor theologiestudie. Ook laten we zien dat het vak Grieks relevant is. Zo moeten de leerlingen stukjes uit de grondtekst vertalen in het Nederlands."

Wat moet er in een goede preek te horen zijn?
"Een goede preek, vinden wij, legt aan de luisteraar zijn relatie met God uit. Je gebruikt al snel bijbeltaal of kerktaal als je dat doet. Typische kerktaal is bijvoorbeeld zeggen dat 'de liefde van God je leven verandert'. Deze vaste formuleringen zijn niet per se slecht, maar staan ver af van veel luisteraars, in ieder geval van jongeren."

Veel jongeren vinden de zondagse preek maar saai.
"Ja, dat is de realiteit. Mijn leerlingen gaan zondags naar de kerk, maar ze vinden dat de luisteraar vaak vergeten wordt tijdens de preek."

Dat kan beter. U weet vast hoe.
"Ik heb mijn leerlingen geleerd dat ze een voorbeeld moeten gebruiken en in gewone taal moeten praten. In de Bijbel staat dat het geloof een wedloop is. Als je dat voorbeeld gebruikt in de preek dan moet je je helemaal verplaatsen in iemand die een sportwedstrijd loopt."

Er is natuurlijk een kans dat een brutale puber zich vandaag ontpopt als godloochenaar.
"We hebben vooraf niets gecontroleerd. We zullen dus wel zien wat er gebeurt, maar ik denk dat het allemaal wel meevalt. Niet dat het allemaal brave jongetjes en meisjes zijn, hoor.

Maar de preekopdracht is groepswerk. Ik denk niet dat een afwijkende opvatting door zo'n groep komt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden