Gymleraren: Laat kinderen dagelijks aan beweging doen

Volgens de vereniging van gymleraren moeten basisscholen kinderen drie keer per week gymles geven, en twee sportactiviteiten na schooltijd organiseren.

Nu zijn 'twee lesjes van driekwartier normaal', vertelt Baukje Zandstra, medewerker van de Koninklijke Vereniging van leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO). Zij is blij dat de onderwijsinspectie pleit voor meer beweging op scholen.

Al jaren vraagt de KVLO om meer uren gymles, omdat door te weinig bewegingservaring makkelijk motorische achterstanden of beperkingen ontstaan. ,,Een school is de enige plaats die álle kinderen bereikt.''

De KVLO is boos op minister Van der Hoeven, omdat ze de verplichte twee uur gymles in het voortgezet onderwijs wil schrappen. De KVLO vreest dat middelbare scholen gaan bezuinigen op dit relatief dure vak.

De gymleraren vinden het schrijnend dat vanwege de overgewichtproblematiek hun vak eindelijk meer aandacht krijgt. Zandstra: ,,Dik of niet dik, kinderen moeten sowieso bewegen. Zo ontdekken zij hun mogelijkheden en beperkingen.'' En dan het liefst begeleid door een vakleerkracht.

,,Een groepsleerkracht die gym geeft, doet dat er altijd even bij, waardoor het weinig diepgang heeft'', vertelt Zandstra. ,,Een vakleerkracht ziet veel beter wat een kind wel of niet kan. Hij houdt kinderen niet bezig met een spelletje, maar leert ze echt iets.''

Elk jaar beginnen circa 900 studenten op een van de vijf academies lichamelijke opvoeding (alo). De animo is veel groter: alleen op de Hogeschool van Amsterdam komen jaarlijks al 550 aanmeldingen voor de alo binnen. Circa 80 procent van de afgestudeerden wil het onderwijs in, maar zeker de helft wil dat voor slechts 1 of 2 dagen per week.

Volgens de KVLO willen de meeste basisschooldirecteuren wel een aparte vakleerkracht voor de gymles, maar zijn zij niet bereid daarvoor een 'gewone' leraarsfunctie te schrappen. Ten onrechte, meent de KVLO, want basisschoolleraren kunnen minder uren werken als zij de gymlessen niet meer geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden