GVVV en Huizen: tobbers aan de top

VEENENDAAL - Toppers op de ranglijst, tobbers in het veld. Zo kan in het kort het duel, dat GVVV en Huizen uitvochten in de eerste klasse B van het zaterdagvoetbal, omschreven worden. De twee ploeterende elftallen eindigden waar ze begonnen waren: 0-0.

In de onderlinge rangschikking veranderde door die uitslag niets. Huizen bleef koploper en GVVV volgt op een punt achterstand, met het restant van de gestaakte wedstijd in Heerjansdam (1-1) nog in petto. IJsselmeervogels en Kozakken Boys - beide wonnen zaterdag - maken het leidende kwartet vol.

Wie van de vier de hoofdprijs gaat opeisen, is in deze fase een lastig te beantwoorden vraag. In de strijd om de tweede periodetitel - aangevoerd door Heerjansdam, dat op bevel van voorzitter Janus van Peenen geen waarde meer toekent aan deelkampioenschappen door niet meer deel te nemen aan het grote KNVB-bekertoernooi - hebben Kozakken Boys, IJsselmeervogels en GVVV evenveel verliespunten. Huizen incasseerde er slechts eentje meer. Het wordt voor de clubs de komende maanden gewoon een kwestie van kijken waar het schip strandt.

GVVV en Huizen hielden het eigen scheepje drijvende, maar vraag niet hoe. Er verschenen in Veenendaal 22 spelers binnen de lijnen, er gaf een arbitraal trio acte de presence, maar daar was alles wel mee gezegd. Een opwindende partij voetbal werd het nimmer. Regel was dat een GVVV'er een Huizenaar in het spel betrok, die op zijn beurt de aandacht weer verlegde naar een Veenendaler.

De ploeg die over het geheel gezien de meeste rechten kon laten gelden op de overwinning, was GVVV. Trainer Frans Koenen sprak na afloop van 'doodzonde dat dat niet gebeurd was'. De oefenmeester baseerde die mening op de tweede helft. GVVV drukte onder aanvoering van aanvaller Wim van Brenk Huizen in die fase met de rug tegen de muur. Van Brenk kwam ook een aantal keren dicht bij wat zeer waarschijnlijk de verlossende treffer geweest zou zijn. Zijn over het doel stuiterende lob was in die zin het hoogtepunt van de middag. "Wel de kansen gecreeerd, maar gefaald in de afwerking" , oordeelde Koenen zakelijk.

Mat en plichtmatig

Van Brenk was ondanks het laten liggen van de kansen een gunstige uitzondering temidden van spelers die zochten naar hun vorm. GVVV was en bleef een mat en plichtmatig geheel. Koenens hoop is gevestigd op de komende weken wanneer de zogenaamde tweede garnituur van de afdeling bestreden moet worden. Huizen vreest juist de clubs uit de onderste regionen. "We zijn op ons sterkst als we kunnen aanvallen" , hield trainer Eltjo Kapenga zijn toehoorders in Veenendaal voor. "En je weet dat je tegen de clubs onderin daar niet de gelegenheid voor krijgt."

Twee dingen straalde Huizen uit tegenover GVVV: angst en machteloosheid. Kapenga weet die toestand aan gebrek aan ervaring. De club uit Noord-Holland heeft ook een paar jaar geleden pas gekozen om weer topamateurvoetbal te gaan bedrijven. Op een mooie dag zal Huizen die sprong wel maken, maar daar is nog wel even een groeiproces voor nodig. De voorhoede met Marco Holster, Fred Albergati en Marcel van Kommer bestaat uit louter lichtgewichten, het middenveld, gedragen door Mark Schipper, liep voornamelijk achter de tegenstander aan en de defensie liet zo hier en daar nog wel een steekje vallen. De minste zorg baart keeper Lenno van Dekken die met enkele reflexen zijn ploeg in tijden van nood overeind hield.

Aanvallend schitterde Huizen in Veenendaal slechts in de achtste minuut, afgesloten met de door Holster gemiste kans. "We hebben teveel achteruit gevoetbald" , verklaarde Kapenga. Ter illustratie van de armoede: in de 68ste minuut forceert Huizen zijn eerste corner. Zestig tellen volgt de tweede en laatstehoekschop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden