GVVV en DOVO schamen zich allebei

VEENENDAAL - Om verschillende redenen zullen GVVV en DOVO de plaatselijke kraker van zaterdag (1-0 voor DOVO) zo snel mogelijk uit de gedachten verdringen. GVVV omdat het de teller niet in beweging kreeg, DOVO omdat het in ontvangst nemen van felicitaties - die niet alleen de zege maar ook de versteviging van de koppositie betroffen - vooral leidde tot schaamrood op de kaken.

PETER WILSCHUT

GVVV-DOVO had een bizar wedstrijdverloop. De thuisclub had al in het eerste kwartier moeten toeslaan, maar de spitsen Smit, Van Rabenswaay (2x) en Kooiker faalden bij reële kansen in de afwerking.

DOVO deed het beter. Halfweg de eerste helft benutte het de eerste kans in de buurt van het GVVV-doel. Met Michel Boerebach als bliksemafleider krulde Teus Wenneker de - houdbare - vrije trap ineens achter doelman Van de Peppel (0-1). Spelbeeld noch kansenontwikkeling veranderden nadien.

DOVO liet de teller van de doelkansen uiteindelijk stoppen bij een schamele zes (waarvan de helft in blessuretijd), GVVV creërde in totaal liefst achttien doelrijpe mogelijkheden, maar stond na negentig minuten desalniettemin met lege handen. Paal, lat, vermeend hands en curieuze situaties voor het doel van de, hoe kan het anders, in de wedstrijd groeiende doelman Ditewig hielpen DOVO bij het schoonhouden van het doel.

De voorbije zomer bij GVVV in dienst getreden trainer Bert Hendriks was na afloop een toonbeeld van ongeloof en verbijstering: “De uitvoering van onze plannen klopte zowel verdedigend als aanvallend. Tot we bij het doel van de tegenstander kwamen. Ik geloof niet dat het missen van zoveel kansen te maken heeft gehad met verminderde concentratie, te veel spanning of gebrek aan overtuiging. Ik houd het om te beginnen op domme pech. Als je een stap verder gaat, is het veelal de techniek in individuele situaties die tekortschiet. Het gaat dan om vragen hoe je een bal kopt, de bal met de schoen raakt en de hoek kiest. Die uitvoering is niet goed genoeg geweest.”

Zijn winnende collega Rob McDonald was enkele meters verderop al net zo ontevreden: “GVVV had dik verdiend om te winnen. Je mag van mij zo negatief schrijven over dit DOVO als je maar wilt, want het was dramatisch. Natuurlijk ben ik blij met de punten, maar de manier waarop we die veroverd hebben leek helemaal nergens op. We hadden puur geluk in deze wedstrijd. Als je dan nog wat positiefs wilt horen, constateer ik dat Barry Diteweg man of the math is geworden. Verder heb ik er geen goed woord voor over en is het vooral duidelijk dat het volgende week anders moet.”

Naast de eigen winst helpt ook het verlies van Huizen DOVO nu steviger in het leiderszadel. Tegenwicht is komende weken vooral te duchten uit de hoek van Spakenburg dat door de titel geobsedeerd is.

Op basis van spelersmateriaal doet die ploeg niet onder voor de 'rooien' uit Veenendaal, qua spelopvatting ontwikkelt DOVO zich naar een steeds beter evenwicht tussen enerzijds mooi en aanvallend en anderzijds op resultaat gericht voetbal.

De Veenendalers konden in de voorbije weken bovendien nog niet op volle sterkte aantreden. Het middenrif ontbeert al meerdere wedstrijden de aanvallende impulsen van Mathieu van Ingen en Martijn Bos. Met de meer defensief ingestelde Dirco de Vries als schakelspeler is het risico om achteruit geduwd te worden groter. Beide spelers zijn echter op de weg terug om de interne concurrentie aan te wakkeren.

GVVV verliest door de nederlaag het contact met de top. De club die in 1997 onder leiding van Frans Adelaar nog beslag legde op de afdelingstitel is teruggezakt naar de middenmoot. Het deerde trainer Hendriks minder dan de nederlaag: “De ploegen die boven ons staan gaan ook nog wel punten verspelen, zodat die aansluiting nog wel te herstellen is.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden