Stemming

Guy Verhofstadt wordt geen voorzitter Europees Parlement

Guy Verhofstadt. Beeld AFP
Guy Verhofstadt.Beeld AFP

In de prelude op een mogelijk bitter verkiezingsjaar in de EU is de eerste naam al afgeschreven. Guy Verhofstadt heeft zich vanmorgen teruggetrokken als kandidaat voor het voorzitterschap van het EU-parlement. De liberale Belgische oud-president deed dat enkele minuten voor de eerste stemronde begon.

Redactie

Dat maakte de vertrekkende voorzitter Martin Schulz bekend. Daarna verscheen op het Twitter-account van Verhofstadt ook een filmpje waarin hij zijn keuze toelichtte. Verhofstadt schaart zich, samen met een groot deel van zijn fractie (maar niet D66), achter Antonio Tajani (63), de kandidaat van de grootste fractie in het parlement. Samen vormen ze een 'pro-Europa-coalitie', aldus Verhofstadt. "Om de richting waar de EU heen beweegt te veranderen."

De 751 leden van het parlement kiezen in Straatsburg een opvolger voor de sociaaldemocraat Schulz, die de Duitse landelijke politiek ingaat. Er zijn nu nog zes kandidaten over die hem hopen op te volgen. De kans dat Tajani wordt gekozen is gestegen nu Verhofstadt zich heeft teruggetrokken. Diens grootste concurrent is de sociaaldemocraat Gianni Pittella (58) van de S&D.

Er worden zonodig drie stemrondes gehouden om te bepalen wie de absolute meerderheid van 376 zetels haalt in het Parlement en zodoende voorzitter kan worden. Mocht daarna nog steeds niemand die meerderheid hebben, dan gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar een vierde ronde, dinsdag om 20.00 uur. In deze finale tellen gewoon de meeste stemmen.

Na de eerste stemronde (rond 11.00 uur) stonden Tajani en Pittella op 1 en 2. Wie zijn zij? Lees hier een uitgebreide analyse over de verkiezingsstrijd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden