Guus Kouwenhoven, verdacht van oorlogsmisdaden, niet meer in cel

De zakenman Guus Kouwenhoven, verdacht van illegale wapenhandel en het plegen van oorlogsmisdaden in Liberia, is gisteren vrijgekomen.

In afwachting van zijn rechtszaak is Guus Kouwenhoven gisteren op vrije voeten gesteld. De rechtbank oordeelde de zakenman eerder schuldig aan illegale wapenhandel. Hij mag nu buiten de cel de behandeling voor het hof afwachten. Het gerechtshof in Den Haag besloot daartoe omdat het verwacht dat het nog lang duurt voordat het toekomt aan de inhoudelijke behandeling van de hoger-beroepszaak van Kouwenhoven.

De rechtbank veroordeelde de Nederlandse zakenman vorig jaar tot acht jaar cel voor illegale wapeninvoer in Liberia, tussen 2000 en 2003, toen in het West-Afrikaanse land een bloedige burgeroorlog woedde.

De rechtbank sprak de man wegens gebrek aan bewijs vrij van oorlogsmisdaden. „Maar dat oordeel leidt er niet toe dat Kouwenhoven zijn handen in onschuld kan wassen wat betreft de bloedige slachtingen, met talloze slachtoffers tot gevolg”, vonden de rechters.

Kouwenhoven kreeg daarom de maximale celstraf die op wapenhandel staat. Volgens de rechtbank was hij bekend met de wapembargo’s van de VN en heeft hij die uit eigen financieel belang bewust geschonden, onder de vlag van zijn houtkapbedrijven. De wapens zouden zijn bestemd voor de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor.

Het hof wil dat Taylor komt getuigen, maar of dat inderdaad gebeurt, is nog onduidelijk. Taylor zit inmiddels zelf vast, hij wordt vervolgd voor het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL). Hij zit net als Kouwenhoven in de Scheveningse gevangenis, maar op een andere afdeling. Het hof in Den Haag heeft de rechter-commissaris gevraagd te bekijken of Taylor „binnen aanvaardbare termijn gehoord kan worden” en of hij dan ook een verklaring zou willen afleggen.

SP-Kamerlid Krista van Velzen wil dat minister van justitie Ernst Hirsch Ballin ervoor zorgt dat Kouwenhoven weer achter de tralies komt. Van Velzen vreest dat hij vlucht. Ze heeft Kamervragen gesteld.

Kouwenhoven mag Nederland niet uit zonder toestemming van de rechter-commissaris en hij moet zich elke twee weken melden bij het politiebureau. Hij wil niet inhoudelijk op zijn vrijlating reageren. „Maar ik ben blij dat ik uit de gevangenis ben”, zei hij.

Het Openbaar Ministerie is verrast door de beslissing van het hof en meent dat er voldoende redenen zijn om Kouwenhoven vast te houden. Zo vreest ook het OM dat de man vlucht en dat zijn vrijlating het onderzoek belemmert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden