Guus Gemiddeld

Ik sta in de Albert Heijn als ik het sms-je binnenkrijg. Onze jongste zoon doet vandaag Cambridge Engels examen: 'Zit net in de bus en was veelste makkelijk!'

Het Engels zit hem in zijn genen en ondanks VWO-adviezen op de basisschool zit hij nu op de Havo. Planning en structuur zijn namelijk niet zijn beste eigenschappen. Waarom hebben we geen onderwijssysteem waar je je goede vakken op VWO-niveau mag doen en je moeilijke vakken op Havo of VMBO-niveau? Aan het eind van de middelbare school tel je het totaal van je punten op en dat geeft, samen met je motivatie, richting aan je vervolgopleiding. Gek idee? Lijkt me niet; je krijgt namelijk gemotiveerde leerlingen, ze ontplooien al jong hun talenten en worden zelfverzekerder.

De minister wil geen zesjescultuur. Maar de regels beperken zowel de school, docent en leerling. Laat Guus Gemiddeld ontdekken waar hij goed in is, dan wordt hij vanzelf Guus Groeit&Geniet. Dan zul je eens zien wat er met het onderwijs gebeurt: een explosie van talent!!

Emmy van Overdijk Huijbergen

Ook een denktank insturen? denktank@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden