Guur

In veel streken zijn gisteren de nodige buien gevallen, maar de verwachting is dat het vandaag nog een graadje erger wordt. Er kunnen beste buien vallen die veelal van onweer vergezeld gaan. Oorzaak: een scherpe afkoeling van de hogere luchtlagen met op circa 1500 meter hoogte temperaturen dichtbij het vriespunt. Daardoor een zeer onstabiele atmosfeer, hetgeen boven het warme zeewater gemakkelijk tot de vorming van buien leidt. De wind waait uit het westen en neemt vanmiddag in het Zeeuwse kustgebied en vanavond ook in het overige kustgebied toe tot hard. Verder niet warmer dan 14 a 15, zodat we rustig de term guur kunnen gebruiken.

Morgen komt in dat weerbeeld nog weinig verandering, maar oplopende barometers kunnen in de loop van zaterdag de buiigheid onderdrukken (stabiliserende atmosfeer) en de kans op opklaringen vergroten. Ook de wind neemt in de loop van de middag af.

Zondag een vleugje weersverbetering onder invloed van een rug van hogedruk. In de loop van de dag kan een warmtefront van een depressie tussen Schotland en IJsland alweer voor bewolking en mogelijk regen zorgen. Echt standvastig weer wordt ook na het weekeinde niet verwacht, maar het kwik gaat wel een aantal graden omhoog.

Het centrum van ex-Andrew lag gistermiddag boven Zweden. Een aan het systeem gekoppelde zone met buiige regen trok gisternacht en ochtend over ons land en liet vooral in de noordelijke helft van het land de nodige millimeters achter. In Hem (N-H) viel 18 mm, Nieuwe Niedorp en Purmerend 15, Hoorn 13 en Kreileroord 10 mm. Meer naar het zuiden toe pas in de loop van gistermiddag verslechterend, toen boven ons land buien gingen samenclusteren. In Den Haag was het tot half vijf praktisch droog gebleven. Daarna onweer en een gietbui van 7 mm en in Nieuwerkerk werd 12 mm opgevangen. De laagste maxima gisteren in het noorden (Hoorn/KNMI 15.9); in het zuiden en oosten met wat zon temperaturen tot 18 (Arcen/KNMI 18.1).

Even de schijnwerpers op de Verenigde Staten die behalve Andrew de afgelopen tijd nog veel meer buitensporig weer te verduren kregen. Zo was juli in de 48 aaneengesloten staten de op twee na koudste en de op vier na natste in de bijna honderdjarige meetreeks. De vier staten in de East North Central Region (Iowa, Michigan, Minnesota, Wisconsin) en de staten Maine, Massachusetts, New York en Nebraska registreerden zelfs de koudste juli. Als gevolg van de lage temperaturen lag de ontwikkeling van de gewassen aan het eind van de maand zo'n twee weken achter op schema. Verder record regenval in Kansas City, Missouri waar maar liefst 393 mm viel tegen 104 mm normaal. Het vorige julirecord bedroeg 272 mm uit 1958. Ook regenrecords in Akron, Columbus en Mansfield in de staat Ohio met respectievelijk 277 mm, 315 en 335 mm. Keerzijde van de medaille was de hitte en droogte in het westen die tot grote bosbranden leidde in Californie, Oregon en Idaho. In augustus hielden de contrasten aan. Hitte en droogte in het westen waardoor bij Boise, Idaho 232 000 hectare aan de vlammen ten prooi viel en meest koel en regionaal excessief nat weer in de rest van de VS. In Great Falls, Montana op zaterdag 22 augustus overdag niet warmer dan 2.8 (laagste zomermaximum uit de meetreeks) en een record vroege sneeuwval van maar liefst 10 centimeter. Op woensdag 19 augustus stond de thermometer daar overigens nog op 35!

Tenslotte een correctie: eerder deze week geen 38 maar 46 mm nachtelijke regen in Bellingwolde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden