Gustav trekt over Jamaica

(Novum/AP) - De tropische storm Gustav heeft vrijdagochtend de zuidwestkust van Jamaica bereikt. Met windsnelheden van rond de honderd kilometer per uur was er geen sprake meer van een orkaan, maar verwacht wordt dat Gustav boven zee opnieuw aan kracht wint voor hij vrijdag de Kaaimaneilanden bereikt.

De storm heeft op zijn verwoestende pad over Hispaniola, het eiland dat gedeeld wordt door Haïti en de Dominicaanse Republiek, 67 levens geëist, voornamelijk door aardverschuivingen en overstromingen. Vanuit Jamaica zijn nog geen doden gemeld. Wel viel op veel plaatsen donderdag al de stroom uit en lagen de straten van Kingston er verlaten bij. Met een voorspelde regenval van meer dan zestig centimeter is ook hier de kans op overstromingen en aardverschuivingen groot.

De depressie beweegt zich met een snelheid van rond de dertien kilometer per uur in noordwestelijke richting. Werknemers van boorplatformen in de Golf van Mexico zijn inmiddels geëvacueerd. De meeste toeristen hebben de Kaaimaneilanden, de eerste landmassa waar de storm op afstevent, inmiddels verlaten. Bewoners zetten zich schrap, maar de veronderstelling is dat Gustav bij lange na niet zo verwoestend zal zijn als Ivan vier jaar geleden. Toen werd 70 procent van alle gebouwen vernield.

Ook in New Orleans maakt men zich al op voor de komst van Gustav begin volgende week. De storm kan zich op dat moment hebben ontwikkeld tot een orkaan van de derde categorie. Hoewel de exacte koers moeilijk te voorspellen valt, wordt alles in het werk gesteld om een drama zoals met de storm Katrina te voorkomen. Het is vrijdag precies drie jaar geleden dat Katrina de stad in chaos onderdompelde. Herdenkingsbijeenkomsten worden echter vanwege de naderende storm tot een minimum beperkt.

De autoriteiten hebben zich voorbereid op de evacuatie van dertigduizend bewoners. Burgemeester Ray Nagin zei dat het bevel daarvoor op zijn vroegst zaterdag wordt gegeven. Toen Katrina het gebied trof werden een miljoen mensen geëvacueerd. Het overdekte stadion de Superdome diende toen als opvang voor de achterblijvers. Ditmaal is er geen opvang geregeld. De Nationale Garde arriveert vrijdag al in New Orleans om patiënten uit ziekenhuizen verder landinwaarts te brengen. Ook is begonnen met de evacuatie van negenduizend gedetineerden in gevangenissen langs de kust.

Terwijl Gustav nog niet op volle kracht is en hij pas de komende dagen zijn hoogste windsnelheden haalt, is de volgende tropische storm al op til. Ten noordoosten van de Bovenwindse Eilanden in de Kleine Antillen sluimert storm Hanna. De koers van deze storm ligt waarschijnlijk wel veel noordelijker en oostelijker dan die van Gustav en eerder storm Fay.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden