Gustav hindert de Republikeinen

De strijd om het presidentschap van de VS draait om twee verrassingen: de vrouw die John McCain koos als running mate, en orkaan Gustav.

De Republikeinse partij overwoog gisteren haar conventie in St. Paul in te korten vanwege de dreiging van orkaan Gustav in de Golf van Mexico. Volgens de te benoemen kandidaat van de partij, John McCain, zou het weinig kies zijn om vier dagen politiek feest te vieren terwijl elders in het land miljoenen mensen hun huizen moeten verlaten, en wellicht nog ergere dingen meemaken.

De orkaan verhindert in ieder geval de komst van president Bush. Die zou vandaag de conventie toespreken, maar ziet daarvan af om de hulpverlening te volgen als de orkaan aan land is gekomen. Ook veel andere onderdelen zijn geschrapt.

De orkaan verstoort wat juist een opgewekte conventie had kunnen worden. Met zijn keus voor de landelijk totaal onbekende, relatief onervaren gouverneur van Alaska, Sarah Palin, tot kandidaat-vicepresident heeft McCain bij de evangelicale vleugel van zijn partij een enthousiasme losgemaakt dat tot nu toe ontbrak. Hij kon gelijk extra financiële bijdragen incasseren.

Palin behoort tot die vleugel. Ze is fel tegenstander van abortus, en heeft dat in haar persoonlijke leven laten zien: toen ze te horen kreeg dat haar vijfde kind het syndroom van Down had, liet ze het toch komen.

Zonder de hartelijke instemming van religieus rechts kan McCain het presidentschap vergeten. Maar dat Palin datzelfde vuur zal kunnen doen ontbranden bij veel kiezers uit het Democratische kamp, bijvoorbeeld teleurgestelde aanhangers van de verslagen Hillary Clinton, is echter niet waarschijnlijk: Clinton was bepaald geen kandidaat die opkwam voor familiewaarden zoals de evangelicalen die zien, en wil juist dat abortus in de VS legaal blijft.

Aan de andere kant zullen de Democraten voorzichtig moeten zijn met aanvallen op de ideeën van Palin, om vrouwen die nog steeds ongelukkig zijn met het lot van Clinton niet het laatste duwtje te geven dat ze nog nodig hadden om naar de Republikeinen over te lopen. Toen stafleden van Obama kort na haar aanwijzing een kritisch persbericht uitbrachten, wees de Democratische kandidaat hen terecht en feliciteerde hij Palin. Hij wil zijn pijlen vooral op McCain blijven richten en hem afschilderen als iemand die het beleid van George Bush zal voortzetten.

Tegenover degenen die de keus voor Palin een politieke manoeuvre van grote klasse vinden, zijn er ook commentatoren die er juist een grote fout in zien: McCain kan het zich sinds vrijdag niet meer permitteren Obama nog te beschuldigen van een gebrek aan ervaring. Door de 72-jarige McCain een termijn van vier jaar als president te gunnen, weet de kiezer immers dat de kans niet gering is dat Sarah Palin die moet afmaken: een 44-jarige vrouw die nog maar twee jaar gouverneur is van een kleine deelstaat en buiten dat alleen burgemeester is geweest van een stad van nog geen zevenduizend mensen. Misschien niet toevallig lijkt de website www.notready08.com die de McCain-campagne aan de onervarenheid van Obama heeft gewijd, alweer een kwijnend bestaan te lijden. Gisteravond was de laatste bijdrage op de voorpagina drie dagen oud.

En op een van de sterke punten van Palin – haar gevecht in Alaska tegen corrupt bestuur en verspilling van overheidsgeld – wordt inmiddels al afgedongen. Zo zou ze een nutteloze brug, gefinancierd door de federale overheid, hebben afgewezen. In werkelijkheid schrapte ze hem uit de begroting omdat Washington hem niet helemaal betaalde.

In Alaska is bovendien onderzoek gaande naar haar betrokkenheid bij het ontslag van een politiecommissaris. Die zou zijn baan hebben verloren omdat hij op zijn beurt een politieman niet wilde ontslaan. En niet zomaar een: de man was niet lang daarvoor gescheiden van Palins zus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden