Gunstige vooruitzichten

De fraaie augustuszomer in met name Noord-Scandinavië duurt voort. Gisteren werd het boven de poolcirkel opnieuw meer dan 25'. In het uiterste noorden van Finland noteerde Kevo met 26,7' de zevende zomerse dag van deze maand. Zelfs op Spitsbergen zijn opvallend hoge temperaturen gemeten. Op het vliegveld Svalbard zaterdag 16,5'. Sinds 1980, toen ik maandelijks de Scandinavische gegevens ging bijhouden, kwam zo'n hoge augustustemperatuur niet eerder voor.

Voor onze omgeving ziet het er de komende tijd ook heel gunstig uit dankzij de komst van een nieuw hoge-drukgebied. Het centrum trekt tijdens het weekeinde over de Britse eilanden naar de Noordzee. Onder invloed van het hoge-drukgebied wordt dit weekeinde droog en zonnig weer verwacht met temperaturen rond 25'.

Vandaag kunnen vooral in het oostelijk deel van het land nog enkele buien vallen. In de kustgebieden blijft het op de meeste plaatsen droog en laat de zon zich geregeld zien, het meest in het zuidwesten.

Daar wordt het ook het warmst met maxima tot 23-24'. Elders in het land bereikt het kwik waarden omstreeks 20-22'. De wind waait vandaag uit het noordwesten en is matig. Morgen nu en dan zon en in het binnenland nog een kleine buienkans. De temperaturen lopen op tot waarden tussen 20 en 24' en er waait een zwakke tot matige wind uit noordwestelijke richting.

Gisterochtend zijn veel neerslagcijfers doorgebeld naar aanleiding van de tropische regens die maandagmiddag en -avond delen van ons land teisterden. De klapper kwam binnen uit Friesland. In de buurt van Donkerbroek viel 81 mm en in het dorp zelf 67 mm. Verder in Lippenhuizen en Appelscha 53 en Heerenveen 45 mm. In de Noord-Hollandse IJmond kwam het KNMI-station Wijk aan Zee op 66 mm. Gisternacht veroorzaakte een actieve storing (kern tijdelijk boven Limburg) zware regens in het zuiden van het land. In Esbeek bij Eindhoven viel 60, Diessen 55, Eindhoven 50, Best 46, Oud Heusden 30 en Vlijmen 26 mm.

Gisterochtend een krachtige tot harde wind in het Zeeuws/Zuid-Hollands kustgebied. In de loop van de dag een snelle verbetering. De wind nam af en op enkele kleine buitjes na bleef het droog. Opnieuw zonneschijn in het noorden en op de Waddeneilanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden