Gunstige uitspraak voor Olmert

Oud-premier van Israël niet schuldig aan corruptie, wel aan voortrekken vriend

De vrijspraak van het hof was overduidelijk: Ehoed Olmert, Israëls oud-premier, had zich niet schuldig gemaakt aan het aannemen van smeergelden en gesjoemel met declaraties. Op de veel mindere aanklacht klonk wel een schuldig: hij had indertijd als minister van handel een goede vriend bevoordeeld.

Toch bleven de vragen overheersen in de gangen van de rechtszaal, waar de media en een handjevol trouwe vrienden zich verdrongen.

De hoofdvraag was niet of Ehoed Olmert op de twee belangrijkste aanklachten was vrijgesproken omdat hij nu eenmaal over de beste advocaten beschikte. Of omdat zijn secretaresse, die hem al dertig jaar trouw dient, zich voor hem had geofferd. Sjoela Zaken had geweigerd een verklaring af te leggen, zodat die niet tegen Olmert kon worden gebruikt. Zelf werd ze wel schuldig bevonden aan gesjoemel met declaraties.

De hoofdvraag was zelfs niet of Olmert, die in 2006 de in coma geraakte Ariel Sjaron opvolgde als premier, nu naar de politiek zal terugkeren. Daarvoor is het te vroeg. De strafmaat voor die ene zaak moet nog geveld - in september - en er loopt nog een vierde zaak tegen hem: een omkoopschandaal uit de tijd dat hij burgemeester van Jeruzalem was. Feit is wel dat Olmert eigenlijk nooit de politiek heeft verlaten. Hij onderhoudt nog altijd goede banden met kopstukken uit tal van partijen en zijn eigen Kadima-partij. Zijn 'staf' bestaat uit vrienden die hem trouw zijn gebleven.

De vraag was zelfs niet of de aanklager zich in de zaak had verslikt en nu wellicht moet aftreden.

De allesoverheersende vraag was een die juist niet te beantwoorden valt: wat als die ene aanklacht tegen Olmert waarvoor hij nu is vrijgesproken - en waarna het graafwerk in de andere zaken intensiveerde - niet was ingediend? Wat als Ehoed Olmert vervolgens niet als premier had moeten aftreden - waarna zijn opvolgster Tsipi Livni er niet in slaagde een regering te vormen, er nieuwe verkiezingen kwamen en Livni - opnieuw - haar verkiezingswinst niet om wist te zetten in een premierschap? Wat als vervolgens Benjamin Netanjahoe er toen niet met de buit vandoor was gegaan?

Had dat kleine stukje Midden-Oosten er dan anders uitgezien? Had Ehoed Olmert de gesprekken met Syrië en met de Palestijnen toch weer uit het slop weten te trekken, ook al had hij intussen veel verbruid met zijn onbezonnen oorlog in Libanon, en ook al vormde het verwoestende offensief in Gaza het slotakkoord van zijn premierschap?

"Er zijn rechters in Jeruzalem", citeerde Olmert gisteren een van zijn voorgangers, Menachem Begin. Het was een emotionele Ehoed Olmert, die beloofde dat het laatste woord nog niet gesproken was.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden