Gunstig perspectief voor Katwijk

KATWIJK - In de nacompetitie om het kampioenschap zaterdagvoetbal heeft Katwijk zich middels een overwinning op Kozakken Boys (3-1) een redelijk uitzicht verschaft op hernieuwde prolongatie van de titel.

LOEK LAURMAN

Met drie punten uit twee wedstrijden mag het perspectief er zijn, vanzelfsprekend is een derde titel op rij nog geenszins. De zege op Kozakken Boys was dat zaterdag trouwens ook niet, al wezen de problemen rond de samenstelling van het elftal uit Werkendam voor aanvang van het duel wel in die richting. De afwezigheid van drie geschorsten (Paul Malherbe, Hank Viven en Jacco van Oord) en drie geblesseerden (Erik Gouda, Geran Rikken en Jaco Verbaan) maakte het trainer Hans van der Zee ogenschijnlijk bij voorbaat onmogelijk een elftal samen te stellen dat tot tegenstand van enige betekenis in staat zou zijn.

Niettemin verscheen er een Kozakken Boys binnen de lijnen dat, moed puttend uit een snel verkregen voorsprong, zeventig minuten lang goed mee deed en dat op enkele momenten de titelstrijd zelfs een verrassende wending had kunnen geven. Zoals in de slotfase van de eerste helft toen Patrick Leijtens eerst een kopbal door Kees Krayenoord uit het doelvlak zag gekopt, waarna hij in de rebound zijn schot van de voeten van doelman Teun van Duyvenbode zag wegspatten. Zoals ook Patrik Dumee halverwege de tweede helft bepaald pech had dat zijn vrije schop buiten bereik van de doelman op de paal belandde. En dan was er ook nog kort na rust in het strafschopgebied de buiteling van Frenk van der Kley na een sprintduel met Henk Langemaat. Scheidsrechter Bakker was echter als één van de weinigen niet onder de indruk van de valpartij.

Na zoveel dreiging voor het doel van Katwijk kreeg de tweede treffer van de heersende landskampioen zelfs een beetje het karakter van een verrassing. Het doelpunt kwam eigenlijk ook letterlijk uit de lucht vallen. In een onschuldige situatie van drie aanvallers tegen vijf verdedigers kwam Kees Krayenoord toch nog tot een voorzet, waaruit Hans Zwaan bij de tweede paal de bal voor de voeten van Pim Langeveld kopte, die van dichtbij kon scoren. De Katwijkse middenvelder werd later om onduidelijke redenen tot man of the match uitgeroepen, terwijl er toch aanleiding genoeg was om Hans Zwaan als zodanig te bestempelen. De topscorer van Katwijk, in het afgelopen seizoen met 23 treffers ook de succesrijkste schutter van de eerste klasse, was immers naast aangever van het tweede doelpunt, bij twee andere aanvallen afronder.

Met zijn eerste doelpunt neutraliseerde hij na ruim een kwartier het snelle succes (na twee minuten) van Kozakkken Boys. Die actie was de bekroning van één van die aanvallen waarmee Katwijk de indruk wekte dat het Kozakken Boys zo van het veld zou kunnen spelen. Maar Marco de Ridder en Marco van der Plas die de gelijkmaker voorbereidden, maakten in het vervolg aan de linkerkant geen gebruik van de aanwezigheid van onervaren tegenstanders als Marcel Koman en Marinus van der Pijl. Ook Pim Langeveld liet wat mogelijkheden liggen, met een slap schot na een snelle combinatie door het midden als mislukt hoogtepunt.

Niettemin was trainer Kees Guyt best te spreken over de prestatie van zijn elftal. Vooral voor rust had hij een goed Katwijk gezien, dat het slechts in de afwerking had laten afweten. Dat de winst in de slotfase pas tot stand kwam, had hem niet verbaasd. Tenslotte had hij op Hemelvaartsdag Kozakken Boys ook tegen IJsselmeervogels tegen het einde van de wedstrijd in moeilijkheden zien komen. Maar doorslaggevend vond hij de volwassenheid van zijn eigen elftal, dat het geduld had kunnen opbrengen op die éne kans te te wachten. Dat mag wat minder gretig overkomen, maar het mag niet verward worden met verzadiging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden