Gun Polen dat zij zich in Nederland ontwikkelen (opinie)

Maak afspraken met Polen. Het land wil de eigen mensen straks graag terug hebben.

Malgorzata Bos-Karczewskahoofdredacteur van websitewww.polonia.nl van de Poolse en gemeenschap in Nederland

Nederland kampt met een ’Polenprobleem’ en associeert dit met negatieve ervaringen met een eerdere toevloed van gastarbeiders en het falen van de integratie. De ervaringen van de Polen zelf zijn volstrekt anders. Het land kent een traditie van emigratie voor ’brood en vrijheid’. Men ziet steeds emigratie als een one way oplossing. Van immigratie vraagstukken heeft men (nog) geen kaas gegeten. De omvang van economische migratie sinds 2004 (1 à 2 miljoen mensen) heeft Polen overigens wel verrast.

Van het vrije verkeer van Poolse werknemers naar Nederland is pas sprake sinds 1 mei dit jaar. Naar ons land zijn naar schatting honderdduizend Polen gekomen. Gemeenten krijgen te maken met problemen rond huisvesting, openbare orde en gebrekkige integratie van de Poolse arbeidsmigranten. Dat zij gisteren met het kabinet hebben overlegd over een effectieve aanpak en de regering aanbevelingen hebben gegeven is een uitstekend initiatief.

Polen is sinds de toetreding tot de Europese Unie bezig met een inhaalrace. In rap tempo vergroot het land zijn welvaart. De economie groeit als kool en de werkloosheid is gedaald van 18 procent naar 12 procent. In bepaalde regio’s en sectoren doen zich nu al arbeidstekorten voor.

Dat schept de mogelijkheid voor een perfecte match tussen Polen en Nederland: op de middellange termijn komen de doelen van beide landen komen. Nederland wil Poolse werknemers liefst tijdelijk vanwege de lasten van integratie en sociale zekerheid) en Polen wil de eigen mensen straks graag terug hebben.

Een win-win aanpak moet dus mogelijk zijn. De kern daarvan is: Nederland zet Poolse mensen tijdelijk aan het werk en zorgt goed voor ze. Polen gaat beleid ontwikkelen om mensen naar het moederland terug te halen. Het afschaffen van dubbele belasting is daarvan een voorbeeld.

Voor de jonge Polen vormt de Europese Unie een zegen, een mogelijkheid om zich persoonlijk te ontwikkelen. Ze hebben meer vertrouwen in Europa dan in de eigen overheid. Gun deze mensen een ’leerervaring’ op de werkvloer en als burgers in de Nederlandse civil society. En bevorder dat ze straks met een positieve ervaring en Hollandse kennis terug naar Polen gaan om hun land te moderniseren.

Als EU-lidstaat dient de Poolse overheid op haar beurt de problemen van overlast die Polen in een andere lidstaat veroorzaken te erkennen. Bovendien moet de Poolse overheid in de eigen burgers investeren en aandacht schenken aan het lot van de eigen arbeidsmigranten in den vreemde.

Wat kunnen Nederland en Polen op korte termijn doen? Het is belangrijk dat Nederland op toegankelijke wijze praktische informatie over het werken en leven in Nederland in het Pools verschaft. Urgent is dat de Nederlandse politiek de misstanden in het uitzendwerk aanpakt. Er zijn teveel werkgevers die misbruik maken van de situatie en de wet aan hun laars lappen.

Ook de Poolse overheid dient zich proactief op te stellen. Door voorlichting in eigen land te geven. Maar ook door praktische steun te geven aan de Nederlandse partners – het ministerie van sociale zaken, gemeenten, politie en maatschappelijke instellingen bij hun problemen rondom Polen in Nederland.

De Poolse arbeidsmigranten zijn aanwinsten, nu voor Nederland en straks voor Polen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden