Gun leerling ook een snipperdag

Rond de krokusvakantie zijn leerplichtambtenaren druk bezig met de aanpak van het luxe-verzuim. Ouders die betrapt worden, krijgen een flinke boete. Maar dat selectieve lik-op-stukbeleid lijkt steeds meer op oudertje pesten. Want het aanpakken van schoolverzuim, dat doe je niet door op Schiphol in de rijen te zoeken naar kinderen die van pa of ma toch een dagje eerder mee mogen.

Ouders zien heel goed in dat schoolgang belangrijk is. En toch kan die extra vrije dag nodig zijn. Want de veelheid van taken maakt de organisatie in een gezin met opgroeiende kinderen complex.

Daarom is het jammer dat in de onderwijssector, waar ruim twee keer zoveel vakantiedagen verdeeld worden als in overig Nederland, nog steeds geen snipperdagen voor leerlingen bestaan. En het is wrang dat ouders streng gecontroleerd worden terwijl scholen ongestraft de leerlingen extra vrij mogen geven vanwege organisatorische redenen.

Voor een effectieve aanpak van schoolverzuim kan de leerplichtambtenaar beter aanschuiven in de vergadering van de schoolleiders. Daar worden de beslissingen genomen die het leeuwendeel vandat verzuim veroorzaken. Want in het belang van de schoolorganisatie vallen te pas en te onpas lessen uit. De meeste kinderen die onder schooltijd op straat zwerven, hebben extra vrij van school gekregen.

Ook bij de planning van vakanties en vrije dagen worden de belangen van ouders en leerlingen nauwelijks gewogen. Neem de planning van de meivakanties. Op vrijwel alle middelbare scholen kiest men ervoor om twee weken meivakantie te realiseren direct voorafgaand aan de examens. Voor de leerlingen in de examenklas is dat de meest ongelukkige periode en de scholen geven daarmee het slechtst denkbare voorbeeld: over twee weken moeten jullie examen doen en tot die tijd nemen wij vakantie.

Zolang er geen snipperdagen voor leerlingen bestaan, behoort de leerplichtambtenaar de werkwijze van de inspectie te volgen. Als kinderen het goed doen op school en als er geen reden voor zorg is, dan is het bestraffen van die ouders niet nodig.

Daarnaast mogen scholen hun best doen om een schooljaar te plannen dat synchroon loopt met het leerritme van leerlingen en het leefritme van de gezinnen waarin die kinderen opgroeien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden