Gun Jan 'n toekomst in de zorg

Allerlei obstakels bij omscholing van timmerman tot activiteitenbegeleider

Jan Sportel - 29 jaar, timmerman te Vroomshoop - verloor in drie jaar tijd tweemaal zijn baan. Zijn conclusie: in de bouw ligt zijn toekomst niet. "Er is geen enkele vraag naar huizen. Wat wil je dan bouwen?" Dus wil hij de zorg in. Maar dat gaat zomaar niet.

Sinds 13 mei zit hij thuis. "Toen ik hoorde dat ik ontslag kreeg, ben ik een stuk gaan wandelen", zegt hij. Want de situatie was nu heel anders dan in 2009, toen hij ook zijn baan verloor. "Toen had ik geen huis, geen hypotheek." Hij is nu bijna dertig en denkt aan kinderen. Maar dat kan niet, zonder vastigheid.

Op Sportels laatste werkdag belegt zijn bijna ex-werkgever een bijeenkomst. Het UWV is er, twee detacheringsbureaus en twee loopbaanbegeleiders. Op de laatsten stapt Sportel af. Een van-werk-naar-werk-traject kan hem vast helpen om de bouw te verruilen voor de zorg, hoopt hij.

"Toen ik 15-16 was, waren de schoolbanken niets voor mij. Ik kon mavo doen, maar ging naar het vmbo en daarna wilde ik zo snel mogelijk geld verdienen. In het weekend op stap, achter de vrouwen aan. Ik werd timmerman, want dat was stoer."

Nu ligt dat anders. Loopbaanbegeleider Matchcare test zijn interesses en competenties, en hulpvaardigheid past prima bij hem. Dat is voor niemand een verrassing. "In bouwketen kan het wel eens een puinhoop zijn. Ik was altijd de eerste die een lapje over de tafel haalde."

Matchcare stuurt hem op pad: zoek uit wat je wilt en wat daarvoor nodig is. De resultaten van zijn zoektocht bespreekt hij met zijn begeleider. Voor omscholing heeft het scholingsfonds voor de timmerbranche (SSWT) een potje.

"Ik ben graag voor de maatschappij bezig", zegt Sportel. Zijn vriendin werkt in de zorg en via-via regelt hij een stageplek als activiteitenbegeleider. "Je helpt verstandelijk gehandicapten. Sommigen maken stallen schoon in een manege en kammen de paarden. Anderen bouwen meubels, een paar dames doen aan bloemschikken. Prachtig, om mensen iets te leren."

Op 1 september kan hij aan de slag: vier dagen werken en een dag naar school om zijn diploma sociaal-pedagogisch werk te halen. "Maar dan komt het UWV", zucht hij. Sportel kan die opleiding alleen doen als zijn WW-uitkering doorloopt, want zijn stage is onbetaald. Hij vraagt om een gesprek, maar vangt bot. "De eerste drie maanden dat je een uitkering hebt, gaat alles via de site."

Op zijn online-verzoek krijgt hij nul op het rekest. Wie stage loopt is niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt en krijgt geen uitkering. Punt.

Zijn begeleider van Matchcare boort haar contacten aan: 'Er ís geen werk in de bouw, gun Jan een toekomst in de zorg'. Er blijken allerhande obstakels. Jan is te jong voor omscholing, hij kan prima in de bouw aan de slag. Aan Jans stage zit geen baangarantie, wie zegt dat hij werk vindt in de zorg?

Zijn begeleider geeft de moed nog niet op, maar Jan is somber. "Ik ga nu op vakantie en dan zie ik wel. Maar het is toch raar. Dan zit ik zo meteen tot volgend jaar juni in de WW."

Werkloos geworden? Dan niet achteroverleunen en je WW-uitkering gebruiken om van de schrik te bekomen. Nee, onmiddellijk op jacht naar een nieuwe baan. Dat lijkt de nieuwe praktijk. Maar hoe werkt dat? Drie mensen vertellen in Trouw over hun van-werk-naar-werk-traject. Vandaag deel 1: timmerman Jan Sportel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden