Gulle Nederlanders maken weinig gebruik van fiscale aftrek giften goede doelen.

Wat geeft meer voldoening: cijfers op een rekening of een goed gevoel omdat je geld ergens op de wereld veel nuttigs doet? Dat veel huishoudens aanhangers zijn van de laatste opinie, blijkt wel uit de ruime hand waarmee wordt geschonken.

Ilse Kuiper

Gemiddeld geeft een Nederlands huishouden jaarlijks zo'n euro350 aan goede doelen. Als een ramp plaatsvindt, denk aan de tsunami, staan Nederlanders op de eerste rang om ruimhartig te schenken. Toch blijkt nog geen 13 procent van de gulle gevers fiscaal iets te doen met de giften. Dat is jammer. Want onder bepaalde voorwaarden zijn giften aan goede doelen gedeeltelijk aftrekbaar.

Dat betreft de giften aan de binnen Nederland (en Antillen) gevestigde kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke of algemeen nut beogende instellingen. Schenkingen aan gezelligheidsverenigingen of individuele personen zijn dat niet.

Als u eenmalig wilt schenken, moet u minimaal 1 procent van het 'verzamelinkomen voor toepassing van de persoonsgebonden aftrek' met een minimum van euro60 schenken. Het verzamelinkomen is het gezamenlijke bedrag van het inkomen uit werk, woning, aanmerkelijk belang en het belastbare inkomen uit sparen en beleggen verminderd met eventuele aftrekposten. Het maximum ligt op 10 procent van het verzamelinkomen.

Bij partners geldt dat zij hun 'andere giften' en hun verzamelinkomens moeten samenvoegen. Fiscaal gezien is het voordelig uw giften over twee jaar te combineren. Op deze manier wordt uw aftrekpost slechts eenmaal en niet tweemaal gekort met de niet aftrekbare drempel. Fiscaal nog voordeliger is het om periodiek te schenken.

Als u de schenkingen laat vastleggen in een notariële akte en tenminste vijf jaar een bedrag schenkt, zijn de schenkingen volledig aftrekbaar, zonder minima of maxima. Vaak is de desbetreffende instelling bereid de notariskosten voor haar rekening te nemen.

Wilt u liever geld nalaten? Goed nieuws is dat met ingang van 1 januari 2005 het tarief voor het successie- en schenkingsrecht voor erkende goede doelen is verlaagd van 11 procent naar 8 procent. Een volgende punt is: waaraan gaat u schenken? Het is zonde als uw geld terechtkomt bij 'nep' goede doelen.

De meest geijkte weg om te kijken of het goede doel erkend is, is de CBF-website of de Goede Doelen Gids erop naslaan. Daar staat een overzicht van de erkende goede doelen voorzien van het CBF-keurmerk. Persoonlijk vind ik het altijd leuk om te schenken aan de kleinere of lokale goede doelen. Goede ervaringen heb ik met een Lazaristenschool in Ethiopië waar pater Ton Vocking het geschonken geld besteed aan de opleiding van arme kinderen.

Voor meer informatie: De Lazaristenschool in Ethiopië:

wswestendorp@wanadoo.nl.

Centraal Bureau Fondsenwerving, www.cbf-keur.nl of 0900-202 55 92.

De Goede Doelen Gids wordt ieder jaar uitgegeven door het VFI en iMediate (035-6460030), www.goededoelengids.nl.

Dit is de laatste rubriek Geldzaken van Ilse Kuiper.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden