Guldendrukkerij Joh. Enschedé nipt gered

Toename van pinbetalingen kostte het bedrijf veel werk

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Bij de voormalige drukker van de guldenbiljetten, Koninklijke Joh. Enschedé, is de glans er al een tijdje af. Het bedrijf verkeerde volgens de directeur in acute financiële problemen. Investeringsmaatschappij Nimbus koopt de drie eeuwen oude drukker, maakten de partijen gisteren bekend.

Door de deal met Nimbus is volgens directeur Fred Busweiler het voortbestaan van het bedrijf zo goed als verzekerd. De huidige aandeelhouder, de familie Enschedé, behoudt 5 procent van het bedrijf, dat ontstond toen in 1703 voorouder Izaac Enschedé toetrad tot het Haarlemse drukkersgilde.

Het voorname bedrijf was vanaf 1814 de enige die de guldenbiljetten mocht drukken in opdracht van De Nederlandsche Bank. De Nederlandse biljetten hadden altijd een goede reputatie vanwege hun kleurige vormgeving en goede beveiliging.

Na de komst van de euro drukte Joh. Enschedé de Nederlandse versie van de eurobiljetten. Bij de introductie van de munt in 2002 moest het bedrijf zelfs nog extra drukpersen inzetten om te kunnen voldoen aan de vraag naar biljetten. Daarna zakte de productie in, doordat er steeds meer met pin wordt betaald. Al in 2005 werd de helft van de 200 werknemers op de afdeling bankbiljetten ontslagen.

De grootste klap kwam in 2012. DNB brak met het Haarlemse bedrijf en laat voortaan de biljetten drukken bij een Britse en twee Duitse drukkers. DNB en zeven andere Europese centrale banken moesten verplicht Europees aanbesteden. Met de buitenlandse drukkers was Nederland goedkoper uit. Bij Joh. Enschedé moesten nog eens 37 werknemers weg van de 450 mensen die er op alle afdelingen werkten.

Recentelijk moest Joh. Enschedé zelfs zijn drukkerij in Amsterdam verkopen. Het bedrijf ging verder op zijn hoofdvestiging in Haarlem. Het is nog wel wereldmarktleider in het drukken postzegels voor verschillende landen. Ook maakt het waardepapieren, echtheidskenmerken voor paspoorten, rijbewijzen, cheques en paspoorten. Het bedrijf levert ook beveiliging. Zo ontwikkelt een technische afdeling biometrische toepassingen, waaronder de iris-scan samen met Schiphol.

Joh. Enschedé had vorig jaar een omzet van 55 miljoen euro. De betrokken partijen hebben een voorlopige overeenkomst gesloten. Financiële details daarover zijn niet bekendgemaakt.

Dat Joh. Enschedé de eurobiljetten kwijtraakte, betekent niet dat er nooit meer euro's gedrukt worden in Haarlem. Ieder jaar vinden nieuwe rondes aanbestedingen plaats voor geld uit de verschillende Europese landen. En ook van buiten Europa weten centrale banken de drukker te vinden. Zo werden er in Haarlem bijvoorbeeld ook al Singaporese dollars en Slowaakse kronen gedrukt.

Het bedrijf kwam in ernstige problemen doordat een grote opdracht van de Duitse Bundesbank werd uitgesteld, zei directeur Busweiler gisteren.

Nimbus Hands-on-Investors is een bedrijf uit Zeist dat zegt in Joh. Enschedé potentie voor groei te zien, vanwege de sterke reputatie van de drukker. Het investeringsbedrijf heeft een meerderheidsaandeel in zo'n 25 bedrijven verspreid over heel Europa.

Nimbus is gespecialiseerd in het reorganiseren van ondernemingen om die vervolgens na vijf tot zeven jaar weer van de hand te doen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden