Update

Gül: vriendschap Nederland en Turkije niet geschaad door PVV

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

De uitspraken van PVV-leider Geert Wilders zullen de 'goede vriendschap' tussen Nederland en Turkije 'niet in de weg staan'. Dat zei de Turkse president Abdullah Gül vandaag tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Mark Rutte in Den Haag.

Redactie

Gül zei dat het gewoon is dat in landen die in multiculturalisme geloven dit soort ideeën de ronde doen. Hij waarschuwde wel dat ze niet misbruikt moeten worden voor politieke doelen. Maar hij concludeerde ook dat het 'extremistische gedachtengoed niet veel sympathie zal krijgen'.

Fel tegen
Gül brengt op dit moment een driedaags staatsbezoek aan ons land in het kader van 400 jaar onafgebroken diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. De PVV is fel tegen het bezoek. PVV-leider Geert Wilders twitterde kort geleden over Gül dat de Turkse president 'een christen-pester, een koerden-mepper en een hamas-vriend' is. Hij reageerde op een interview van Gül waarin die hem islamofoob had genoemd.

Het bezoek van de president aan Limburg morgen zorgde voor grote onenigheid binnen de PVV. De Statenfractie van de partij haalde gisteravond fel uit naar de eigen gedeputeerden Antoine Janssen en Theo Krebber, omdat die aanschuiven bij een lunch met de Turkse president. De PVV eist dat beide gedeputeerden daar weg blijven, maar ze gaan toch.

Boos
CDA en VVD in de Limburgse staten zijn niet te spreken over de houding van coalitiegenoot PVV rond het bezoek van Gül. Fractievoorzitter Martijn van Helvert van coalitiepartij CDA toonde zich boos over het PVV-gedoe. Hij noemde de eis van de PVV aan beide gedeputeerden om morgen weg te blijven 'schandalig'. 'De PVV heeft vrijdag wat uit te leggen', zei hij. 'Het kan niet zo zijn dat een eeuwenoude handelsrelatie met Turkije wordt bedreigd door de lange tenen van een partijleider.' Hij prees beide PVV-gedeputeerden omdat zij hun rug recht houden en toch gaan.

Voorzitter Erik Koppe van coalitiefractie VVD is de relletjes rond de PVV moe, zei hij. 'Het wordt tijd dat de PVV volwassen wordt.' Volgens Koppe doet de PVV zichzelf en Limburg geen goed met haar 'amateuristisch gedrag'. 'Vrijdag zal tijdens de Statenvergadering blijken of de PVV achter haar gedeputeerden blijft staan', zei Koppe.

Debat
De Limburgse oppositiepartijen PvdA en SP hebben voor vrijdag een interpellatiedebat aangevraagd. Beide partijen vinden dat door de gang van zaken de positie van de provincie Limburg landelijk en internationaal verzwakt is, schrijven ze in hun verzoek. 'Limburg staat door de PVV in Nederland voor paal', zei de Limburgse PvdA-fractievoorzitter Bert Kersten boos.

Het uit de PVV gestapte onafhankelijke Statenlid Harm Uringa vroeg vandaag in vragen aan Gedeputeerde Staten of Geert Wilders beide gedeputeerden onder druk gezet heeft om weg te blijven bij het bezoek van Gül.

De Limburge staten bepalen vrijdag of het debat doorgaat.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden